Passagiersschip en vrachtschip botsen op de Waal bij Nijmegen

Geplaatst op 20 maart 2019, om 05:21 uur

NIJMEGEN – Woensdag vroeg in de ochtend zijn twee schepen met elkaar in botsing gekomen op de Waal bij Nijmegen. Hierbij is ook de pijler van de spoorbrug geraakt.

Botsing tussen twee schepen
Omstreeks 03:40 uur ging het mis op de Waal bij Nijmegen, een passagiersschip met zo’n 240 personen aan boord en een vrachtschip, geladen met auto’s kwamen door onbekende oorzaak met elkaar in botsing. Op het passagiersschip waren volgens de veiligheidsregio ongeveer 240 personen aanwezig, waarvan een groot deel passagiers waren en de rest bemanningsleden. Doordat beide boten flinke schade hebben opgelopen en er veel mensen bij betrokken waren, is snel opgeschaald naar GRIP 1, procedure voor extra en betere coördinatie van de hulpverlening.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Brand en ontruiming
Na de botsing is er brand ontstaan op het passagiersschip, deze was korte tijd zeer heftig. De brandweer had de brand snel onder controle. Ook is er een gat in de romp ontstaan van het passagiersschip, echter zonk de boot niet. De hulpdiensten zijn snel na het ongeval begonnen met de ontruiming. Een boot van Rijkswaterstaat en van de brandweer hebben hierbij geholpen. De brandweerboot heeft de mensen van het schip gehaald.

Opvang
Er waren meerdere ambulances opgeroepen. Volgens de veiligheidsregio is er echter niemand gewond geraakt, alleen zijn de mensen uiteraard erg geschrokken. Tegen 06:00 uur waren alle passagiers van boord. De bemanning bleef nog enige tijd aan boord. De geëvacueerde passagiers zijn tijdelijk opgevangen bij het gemeentehuis van Nijmegen.

Treinverkeer gestremd
Een van de schepen heeft na de aanvaring ook de pijler van de spoorbrug geraakt. Hierdoor was er tijdelijk geen treinverkeer mogelijk tussen Arnhem en Nijmegen. Dit was uit voorzorg volgens de veiligheidsregio. Na controle, rond 06:00 uur, bleek dat de brugpijler geen dusdanige schade heeft opgelopen dat er daardoor geen gevaar is ontstaan. De snelbinder kon wel gewoon gebruikt worden door fiets- en bromverkeer.

Politiehelikopter
Een politiehelikopter heeft geruime tijd boven het incident gevlogen. Zij zorgden voor beelden van de hulpverlening bij het ongeval. Dit om eventueel nog beter te kunnen coördineren vanaf de meldkamer en eventueel van deze inzet te kunnen leren.

©Foto’s: Roland Heitink