Tandem als wapen tegen de overvolle agenda van wijkagenten - GelreNieuws        

Tandem als wapen tegen de overvolle agenda van wijkagenten

Geplaatst op 17 september 2019, om 11:13 uur

ARNHEM – Drie wijkagenten van de Arnhemse wijken Geitenkamp, Arnhemse Allee, Paasberg, Angerestein, Monnikenhuizen en Plattenburg, zijn te weinig op straat te vinden, zo vinden zij zelf. Wel zijn de agenten, Femke van der Berg, Pim Willemsen en Frank Bouwmeester, behoorlijk actief op social media. Voor het probleem dat ze te weinig op straat te vinden zijn, hebben ze een oplossing bedacht: een tandem.

“Onze agenda staat vol gepland”, aldus Femke van der Berg. “Omdat we een vrij groot gebied hebben met toch ook wel wat aandachtspunten ligt er een behoorlijke druk op onze agenda. Acht zorg instellingen, een groot aantal scholen en een wijk die gewoon meer aandacht nodig heeft. Daarnaast alle projecten… Een project hier, een werkgroep daar. Door die overvolle agenda missen wij het contact in de buurt, de samenwerking met de burger, het praatje op de hoek van de straat.

Tandem
Ongeveer 10 jaar geleden kreeg Van den Berg een tandem van haar oma. De fiets werd in 1980 door opa en oma gekocht om samen te gaan fietsen. Oma was slechtziend, dus zelfstandig fietsen zat er niet meer in. De tandem bood uitkomst. Een aantal jaar hebben ze nog samen gefietst. Opa overleed en de zus van oma nam de fietstochtjes voor haar rekening. Toen ook de zus overleed, verdween de fiets in de schuur. Het symbool voor samenwerking, de bronskleurige Sparta tandem compleet met fietstassen en ouderwetse zadelhoesjes, stond werkeloos bij Van den Berg in de schuur.

Na een opknapbeurt gaat de oude tandem nu ingezet worden door de wijkagenten. ”het verhaal achter de fiets heeft veel raakvlakken met het wijk werk. Op een tandem is er plaats voor twee, samenwerking is nodig om vooruit te komen! Heuvel op ben je samen sterker een heuvel af kun je samen afremmen”, aldus van den Berg. Ons streven is om samen met wijkbewoners en netwerk partners een leefbare en veilige wijk te creëren… En de tandem laten we hierbij centraal staan.“

“Ook het kletspraatje is belangrijk”
“Het laagdrempelig contact, het praatje, dat is wat wij missen” vertelt wijkagent Frank Bouwmeester. ”Mensen spreken je makkelijker aan als je op de fiets bent. Pim Femke en ik zijn al regelmatig fietsend in de wijk te vinden. Doen we dat op de tandem dan levert het ook nog leuke reacties op.” Soms moeten wij creatief omgaan met de drukke agenda. Uiteindelijk doet de tandem niks aan onze afspraken en planning, maar het is een ludieke manier om een beter contact in de wijk te hebben.

Wij zullen regelmatig op de tandem in de wijk zijn. Spreek ons aan! Het hoeven niet altijd politiezaken te zijn Ook het kletspraatje is belangrijk”, sluit Bouwmeester af.

foto’s en tekst: Timo Bouman / Persbureau Heitink