Kabinet werkt aan nieuwe maatregelen, geen nieuwe lockdown verwacht - GelreNieuws.nl

Kabinet werkt aan nieuwe maatregelen, geen nieuwe lockdown verwacht

Geplaatst op 11 oktober 2020, om 19:53 uur

GELDERLAND / NEDERLAND – Het kabinet gaat zeker scherpere coronamaatregelen nemen, maar hoopt dat een lockdown voorkomen kan worden. Dit melden bronnen aan de NOS. Exacte maatregelen zijn nog niet bekend, maandag komt nog een advies van de deskundigen van het OMT en daar moet ook nog over gesproken worden.

Een groot deel van de ministersploeg heeft vandaag op het Catshuis bijeengezeten met premier Rutte en deskundigen om te praten over het stijgende aantal coronabesmettingen. Het is vrijwel zeker dat premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid dinsdag een persconferentie geven met nieuwe aanscherpingen.

Lockdown
Deze nieuwe maatregelen moeten de bevolking meer beperken in de bewegingen en contacten op straat en elders, zo zeggen bronnen tegen de NOS. “Het kabinet wil zo lang mogelijk wegblijven bij een lockdown,” zegt een van de bronnen.

Het kabinet worstelt met het probleem dat de huidige maatregelen het gedrag van Nederlanders te weinig veranderen. In maart, bij de eerste uitbraak, hielden mensen zich meer aan de maatregelen van het kabinet; ze bleven vaker thuiswerken, gingen minder vaak en met minder familieleden boodschappen doen en vermeden vaker sociaal contact.

Veranderen
Die situatie is nu anders, zo werd vandaag in het Catshuis geconstateerd. Ondanks de maatregelen blijft het aantal coronagevallen oplopen. Het kabinet wordt nu gedwongen om met strengere maatregelen te komen met schadelijke gevolgen voor de economie.

De vrees is dat Nederlanders pas hun gedrag veranderen bij het zien van volgelopen IC-afdelingen in ziekenhuizen met veel ernstig zieke patiënten. Het kabinet hoopt dat het niet zo ver hoeft te komen.

Schrap zetten
Premier Rutte waarschuwde vrijdag al dat extra maatregelen nodig zijn als het aantal besmettingen blijft stijgen. Minister De Jonge zei gisteren naar aanleiding van de ruim 6500 nieuwe gevallen dat het de verkeerde kant op gaat. “We kunnen ons schrap zetten.”

Bron: NOS.nl

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com