FOTOSERIE: Hoogwater in Gelderland levert mooie beelden op

Geplaatst op 3 februari 2021, om 15:20 uur

GELDERLAND – De komende dagen heeft Gelderland last van hoogwater in de verschillende rivieren. In sommige plaatsen zijn een aantal dijken of kades afgesloten en rijden bussen en varen pontjes niet. Ondanks de lasten levert dit ook mooie beelden op.

In Nijmegen rijden er door hoogwater geen bussen meer sinds dinsdagochtend 11 uur over de Waalkade. De bussen rijden nu een alternatieve route namelijk via de singels. In Doesburg is de vispassage buiten zijn overs getreden. Ook in Dieren is het hoge water goed zichtbaar bij de veerpont. In Tiel kan de voetveer tussen Tiel en Wamel nog net varen door het hoge water. Daarnaast levert het hoogwater in Tolkamer mooie plaatjes op, onder andere met dronebeelden.

Bereikt hoogste punt
De Rijn bereikt tegen het eind van de week waarschijnlijk de hoogste stand van tussen de 14.50 en 15.00 meter boven NAP bij Lobith. Zo’n hoge waterstand zorgt voor opborrelend kwelwater dat onder dijken kan doorsijpelen. Waterschap Rijn en IJssel waarschuwt dat er in panden die dichtbij de rivieren staan ook kwelwater in kruipruimtes en kelders omhoog kan komen.

Waterschappen houden vanaf dinsdag dagelijks inspecties op de dijken. Daarbij letten ze ook op drijfvuil dat tegen de dijklichamen stoot en dat mogelijk de grasmat kan beschadigen.

Foto’s onder andere van: Dennis van Bemmel/Persbureau Heitink