Viertal aangehouden voor grootschalige oplichting: verschillende woningen doorzocht

Geplaatst op 24 maart 2021, om 14:09 uur

foto: Patrick ApenhorstGELDERLAND – De woningen van drie verdachten zijn doorzocht vanwege een grootschalige oplichtingszaak, zo meldt de politie. Hierbij heeft de politie diverse goederen, waaronder gegevensdragers, inbeslaggenomen. In totaal zijn vier mannen aangehouden.

De vier mannen, 27 jaar uit Ootmarsum, 19 jaar uit Enschede, 27 jaar uit Westervoort en een 43-jarige man uit Dinxperlo zijn gisteren op heterdaad in Nijmegen aangehouden. Zij worden verdacht van oplichting, flessentrekkerij en misbruiken van identificatie- en persoonsgegevens.

Bij de aanhouding werden twee voertuigen in beslaggenomen. Tevens zijn in deze voertuigen pakketten aangetroffen die even daarvoor waren afgevangen bij pakketbezorgers.

Fictieve naam met bestaand adres
De mannen worden ervan verdacht bestellingen te doen in een webwinkel met vermoedelijk gestolen identiteitsgegevens en deze te laten afleveren op een bestaand adres. Men bestelt bij grote webwinkels waarbij de mogelijkheid bestaat om achteraf, na ontvangst, te betalen.

Met de verkregen track en trace-code wachten ze op de aflevering van de goederen en lopen hierbij de bezorger tegemoet vanuit de richting van een woning/flatportaal. De ontvangen goederen worden echter nooit afgerekend en verdwijnen in de illegale handel. De bestelde goederen zijn vaak dure geluids- en beeldapparatuur en kostbare huishoudelijke apparaten.

Doorzoeken van woningen
In Aalten, Enschede en Westervoort werd gistermiddag zoeking gedaan in de woning/verblijfplaats van drie van de aangehouden mannen. Diverse goederen, geld en gegevensdragers zijn voor nader onderzoek in beslag genomen. In één woning verbleef een hond. Deze hond is overgedragen voor verdere verzorging aan de dierenambulance.

De politie heeft zicht op het feit dat deze manier van oplichting veelvuldig gebruikt wordt door deze groep en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.