Nog de hele avond hinder op het spoor door grote storing

Geplaatst op 31 mei 2021, om 19:40 uur

NEDERLAND – ProRail laat weten dat de eerste treinen weer zijn opgestart. De oorzaak is gevonden en het bleek om een storing in de computer te gaan. Er is nog geen volledige dienstregeling mogelijk. De nasleep van de storing zal nog de gehele avond hinder veroorzaken, meldt de NS.

De NS probeert de dienstregeling op te starten en de komende uren op ieder traject in ieder geval weer één trein per uur te laten rijden. ProRail en NS willen tot 19.00 uur proberen zoveel mogelijk treinen te laten rijden. Mogelijk kunnen er na 19.00 uur extra treinen gaan rijden. Reizigers worden geadviseerd de reisplanner van NS te raadplegen of ander vervoer te kiezen.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Grote storing
Vanaf 14.15 uur vanmiddag begon de storing. Het was niet mogelijk om contact te leggen met machinisten in de treinen. ‘Omdat dat voor een veilige dienstregeling essentieel is, hebben we moeten besluiten het treinverkeer grotendeels stil te leggen’, meldt ProRail. ‘De oorzaak van het probleem lijkt gevonden, maar echter is het onduidelijk of de oplossing stabiel genoeg is’, zo geeft een woordvoerder van de spoorbeheerder aan.

De problemen werden veroorzaakt door een storing in het GSM-R-netwerk. Dat biedt in Nederland dekking langs alle spoortrajecten en wordt gebruikt voor communicatie tussen machinisten en verkeersleiding. Het is ook van belang voor het ETS-treinbeveiligingssysteem. Dat zorgt er onder meer voor dat een trein de maximumsnelheid niet overschrijdt.