Nieuw coalitie wil suikertaks en streep door btw op groente en fruit - GelreNieuws.nl

Nieuw coalitie wil suikertaks en streep door btw op groente en fruit

Geplaatst op 15 december 2021, om 15:28 uur

DEN HAAG – De nieuwe coalitie wil het eten en drinken van suiker en roken afstraffen met hogere belastingen. De partijen willen kijken hoe er ’op termijn’ een suikertaks kan komen, er komt daarnaast een hogere taks op ’suikerhoudende dranken’, en de accijns op tabak wordt zo hoog dat een pakje 10 euro gaat kosten.

Dat schrijven VVD, D66, CDA en CU in het ’coalitie-akkoord’ dat ze woensdagmiddag gepresenteerd hebben. Tegenover de hogere lasten op rokertjes en producten met suiker, moet er een streep komen door de btw op groente en fruit. De partijen willen kijken hoe ze die naar 0 procent kunnen verlagen.

Bij zowel die btw-ingreep als het invoeren van de suikertaks, zijn de partijen nog voorzichtig over de vraag of dat de komende jaren al lukt. De partijen schrijven te willen ’bezien’ hoe ze ’op termijn’ die maatregelen kunnen nemen.

Wat ze deze kabinetsperiode sowieso willen regelen is een verhoging van de belasting op suikerhoudende dranken en een hoger accijns op tabak. Die laatste moet zo hoog worden dat een pakje 10 euro gaat kosten, iets wat de partijen eerder al hadden afgesproken in het Preventie-akkoord.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com