Omikron nog voor jaarwisseling dominant - GelreNieuws.nl

Omikron nog voor jaarwisseling dominant

Geplaatst op 18 december 2021, om 19:12 uur

NEDERLAND – Volgens premier Rutte is een harde lockdown onvermijdelijk “vanwege de vijfde golf die met omikron op ons afkomt”. Daarom is Jaap van Dissel van het RIVM aanwezig bij de persconferentie, zegt hij: om uit te leggen waarom zo’n lockdown nodig is.

Van Dissel verwacht dat de omikronvariant van het coronavirus tussen Kerst en Oud en Nieuw dominant is in Nederland. Er zijn nog veel onzekerheden rondom die variant, zegt hij. Wat we wél weten, is dat de opgebouwde afweer, onder meer door vaccinaties, minder goed tegen omikron beschermt dan tegen de deltavariant. “Dat is een flinke tegenvaller. Tegelijkertijd weten we dat boostervaccinaties een opfrisser geven van het afweersysteem. Dat maakt dat de bescherming tegen omikron na de booster toeneemt, niet alleen tegen infectie maar ook tegen ernstige ziekte.”

Omikron omgeven door onzekerheden en aannames
RIVM-directeur Van Dissel heeft het nu over ziekenhuisopnames. “Het probleem is dat de omikronvariant zich niet evenredig verdeelt”, zegt hij. Daarmee bedoelt hij dat in eerste instantie vaak meer jongeren dan ouderen omikron oplopen. “Dan zijn de getallen hoog, maar heb je weinig ziekenhuisopnames.”

Volgens Van Dissel maakt de onzekerheid hierover dat de RIVM-modellen heel erg afhankelijk zijn van aannames. Maar als je van minder goede aannames uitgaat, zegt hij, dan zou het aantal zieken wegens de zeer snelle verspreiding van het virus de eerste golf in Nederland kunnen overstijgen. “Dat zou betekenen dat we door omikron weer meer ziekenhuisbedden bezet zien door ernstig zieke patiënten. Met alle onzekerheden die we nu hebben, moeten we het maximale doen om dat te voorkomen.”

Overigens benadrukt het RIVM dat nog veel onzeker is over de omikronvariant en dat het dus ook zou kunnen dat de belasting op de zorg lager uitvalt, bijvoorbeeld als omikron minder ziekmakend blijkt. “Het risico is nu echter te groot om niet heel snel maatregelen te nemen, aangezien de variant zich heel snel verspreidt”, stelt het instituut. “Als duidelijk is dat omikroninfecties veel milder verlopen, dan zal snel een advies komen om de lockdown weer te versoepelen.”

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com