Dinsdag wordt het extreem heet met lokaal ruim 40 graden: maatregelen Vierdaagse nog onduidelijk - GelreNieuws.nl

Dinsdag wordt het extreem heet met lokaal ruim 40 graden: maatregelen Vierdaagse nog onduidelijk

Geplaatst op 16 juli 2022, om 12:54 uur

GELDERLAND – Het wordt warm komende week. Zelfs zo warm dat de eerdere weersverwachting van 40 graden in Gelderland dinsdag gehaald zullen worden. Wat voor een maatregelen de Nijmeegse Vierdaagse op dinsdag, de eerste wandeldag, gaat nemen, is nog niet bekend. “Zondag komt ons weeradviesteam bijeen”, zo vertelt de Vierdaagse woordvoerder.

Zaterdag is het nog een relatief koele dag met ongeveer 23 graden in Gelderland, waarna de temperatuur zondag al stijgt tot naar verwachting 27 graden. Maandag wordt de eerste tropische dag van deze hitteperiode met 35 graden. Maar dinsdag, wanneer de Nijmeegse Vierdaagse start, wordt het extreem heet met lokaal 40 graden. “Mogelijk wordt het zeer lokaal nog warmer”, zo meldt weeronline.

Nijmeegse Vierdaagse
Of de Nijmeegse Vierdaagse dinsdag doorgaat, is nog niet zeker te zeggen. De verwachtte hitte is problematisch, maar de organisatie besluit zondag pas over eventuele maatregelen of aflassing van deze wandeldag. Zondag komt namelijk het weeradviesteam bijeenkomt. “Daar zit onze eigen meteoroloog bij, fysiologe Maria Hopman, een sportpsycholoog en we trekken nauw op met het Rode Kruis”, legt een woordvoerder van de Vierdaagse uit. Er zijn verschillende opties bij hoge temperaturen, van de route inkorten, eerder starten tot extra waterpunten. “Er zijn tal van mogelijkheden. Afgelasten kan ook, maar dat is wel echt de laatste optie.”

Vanaf woensdag
In vergelijking met dinsdag wordt het woensdag opeens weer ‘koud’ met temperaturen die ruim 10 graden kouder zullen zijn. Zo wordt het woensdag nog steeds warm, maar ditkeer ‘slechts’ 28 graden. Vanaf donderdag wordt het 23 tot 27 graden met een afwisseling van zon en wolkenvelden. Daarbij is kans op een enkele buien.

Aan het eind van de week wordt het 21 tot 26 graden. Lokaal kan een bui ontstaan.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com