Vluchtauto voor ontsnapte tbs’er stond klaar

Geplaatst op 1 december 2022, om 13:20 uur

NIJMEGEN – De 31-jarige tbs’er uit de Pompekliniek in Nijmegen, die er woensdag vandoor ging tijdens een begeleid verlof, had geregeld dat er een vluchtauto klaarstond. De man nam in een winkel in de stad de benen. Zijn begeleider rende nog achter hem aan, maar de tbs’er sprong bij iemand in een klaarstaande auto en verdween, zegt een woordvoerster van de Pompestichting, waar de Pompekliniek bij hoort. Donderdagmiddag is er overleg met het ministerie van Justitie over het incident.

De man zat sinds 2018 vast voor doodslag. Hij bracht een vrouw in Rotterdam om het leven en kreeg daarvoor acht jaar cel en tbs opgelegd. Woensdagmiddag na zijn ontsnapping zou hij een 27-jarige vrouw in Soest hebben neergestoken. Een speciaal opsporingsteam van de politie was toen al naar hem op zoek en wist hem even later in Bergschenhoek bij Rotterdam aan te houden. De man zit nu in de cel op verdenking van de steekpartij en zal daarvoor strafrechtelijk vervolgd worden. Voor zover de Pompestichting weet, is de toestand van de neergestoken vrouw stabiel.

De politie kwam woensdag direct in actie toen de begeleider het alarm activeerde, dat alle begeleiders bij zich dragen als ze met een tbs’er op verlof gaan buiten de poorten van de kliniek. De Pompestichting noemt het handelen van de politie adequaat.

Donderdag zijn er in de Pompekliniek bijeenkomsten voor het personeel om te bespreken wat er is gebeurd. De verloven van patiënten in de kliniek gaan gewoon door voor zover daar toestemming voor was. In juni, toen twee tbs’ers ontsnapten via een gat in het hek rond de kliniek, werden alle verloven enkele dagen ingetrokken. Dat is gebruikelijk als er op het terrein van de instelling iets gebeurt, zegt de woordvoerster. Maar aangezien deze ontsnapping “buiten” plaatshad, heeft dat geen gevolgen voor de verloven van anderen.

Door: ANP