Nieuwe regelgeving beperkt gokreclame in Nederland - GelreNieuws.nl

Nieuwe regelgeving beperkt gokreclame in Nederland

Geplaatst op 1 mei 2023, om 16:37 uur

De Nederlandse overheid heeft onlangs strengere regels aangekondigd voor de reclame van kansspelen in het land. Dit besluit is genomen naar aanleiding van de toename van reclame-uitingen voor gokbedrijven sinds de legalisering van online gokken in oktober 2021. In dit artikel bespreken we de belangrijkste veranderingen en de gevolgen voor gokbedrijven en sportclubs.

 

Verbod op sponsoring van kansspelen

Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming reageert hierop naar de Tweede Kamer, die al geruime tijd pleit voor strengere regels. Sponsoring voor online gokken zal binnenkort ook niet langer toegestaan zijn, bijvoorbeeld in televisieprogramma’s of bij sportverenigingen. Er komt een overgangsperiode, zodat sportclubs bijvoorbeeld andere sponsors kunnen zoeken. Vanaf 1 juli 2024 is het niet meer toegestaan voor tv-programma’s en evenementen. Sponsoring van sportverenigingen, zoals met shirtreclame, is vanaf 1 juli 2025 niet meer toegestaan.

 

Striktere voorwaarden voor online adverteren

Hoewel adverteren via internet, zoals op sociale media, nog steeds is toegestaan, gelden hiervoor nu strikte voorwaarden, zo meldt Nederland Casino. Aanbieders van kansspelen moeten actief voorkomen dat reclame jongeren onder de 24 jaar of andere kwetsbare groepen bereikt. Dit betekent dat gokbedrijven bij het adverteren op internet extra voorzichtig moeten zijn om te voldoen aan de nieuwe regelgeving. Het is belangrijk dat ze hun advertentiestrategieën herzien en gebruikmaken van gerichte marketingtechnieken om de kans op blootstelling aan kwetsbare groepen te minimaliseren. Bovendien zullen gokbedrijven nauwlettend in de gaten worden gehouden door de toezichthoudende instanties om ervoor te zorgen dat ze zich aan de nieuwe regels houden en geen misleidende of schadelijke reclame maken.

 

Bekende Nederlanders en gokadvertenties

Sinds juni vorig jaar mogen bekende Nederlanders niet meer adverteren voor gokbedrijven. Dit was een reactie op de vele reclames met bekende namen zoals voormalig voetballers Andy van der Meijde en Wesley Sneijder. Nu komt er een wet die dit volledig zal inperken.

 

Reacties op de nieuwe regels

Tweede Kamerlid Michiel van Nispen, die voorstander was van het verbod, toont zijn blijdschap nu het eindelijk in werking treedt. Hij stelt dat de belangen van de mensen in de samenleving eindelijk boven die van het grote geld worden geplaatst.

 

Van Nispen uit echter zijn spijt dat de minister aan de overgangsperiode voor sportsponsoring vasthoudt. Hij legt uit dat het mag doorgaan tot medio 2025, en dat jeugdidolen tot die tijd op het veld mogen blijven rondlopen als wandelende reclamezuilen voor deze verslavende activiteit.

 

ChristenUnie-fractievoorzitter Mirjam Bikker uit haar mening over het verbod en stelt dat er eindelijk een einde komt aan de golf van storende gokadvertenties. Ze merkt op dat te veel mensen, met name jongeren, in stilte verslaafd raken, met alle ellende van dien. Ze zegt dat ze de op winst beluste gokindustrie, die zich meedogenloos op kwetsbare mensen richt, zo snel mogelijk willen stoppen. Ze viert het succes van het drastisch beperken van de reclame en laat weten dat ze niet kan wachten tot het verbod op shirtsponsoring en sportfaciliteiten van kracht wordt. Ze voegt eraan toe dat als Engeland het kan doen, Nederland het ook kan.

 

Gevolgen voor de gokindustrie en sportclubs

De nieuwe regelgeving zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de gokindustrie en sportclubs in Nederland. Gokbedrijven zullen hun marketingstrategieën moeten aanpassen om te voldoen aan de strengere regels, terwijl sportclubs op zoek moeten gaan naar nieuwe sponsors om het verlies van gokbedrijven als sponsors op te vangen.

 

Het is nog onduidelijk hoe de gokindustrie en sportclubs zullen reageren op de veranderende situatie. Het is mogelijk dat sommige bedrijven creatieve manieren zullen vinden om hun naamsbekendheid te vergroten zonder de nieuwe regels te overtreden. Anderzijds zouden sportclubs mogelijk kunnen profiteren van de nieuwe situatie door samenwerkingsverbanden aan te gaan met bedrijven uit andere sectoren, waardoor ze minder afhankelijk worden van de gokindustrie.

 

Slotsom

De nieuwe regelgeving omtrent gokreclame in Nederland is een belangrijke stap in het beperken van de invloed van de gokindustrie op de samenleving, met name op jongeren en kwetsbare groepen. Hoewel de gevolgen voor gokbedrijven en sportclubs aanzienlijk kunnen zijn, is het uiteindelijke doel het beschermen van de bevolking tegen de negatieve gevolgen van gokverslaving. De komende jaren zullen uitwijzen hoe effectief de nieuwe regels zijn en of verdere aanpassingen nodig zijn om het gewenste effect te bereiken.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com