Vrouw (38) die moord op ex-man beraamde moet de cel in

Geplaatst op 3 mei 2023, om 15:24 uur

EDE – Een vrouw (38) uit Ede is door de Arnhemse rechtbank veroordeeld voor het plannen van een moord op haar ex-man. De vrouw stuurde in oktober 2022 meerdere WhatsApp-berichten naar haar buurvrouw waarin ze aankondigde haar ex-man te vermoorden. Ze hield de buurvrouw via de berichtendienst op de hoogte van haar reisplan met het openbaar vervoer. De buurvrouw verwittigde de politie, die haar kon inrekenen bij een bushalte waar de vrouw met een groot keukenmes op de bus stond te wachten.

Hoewel de vrouw later verklaarde dat ze zich niets meer van haar actie kon herinneren, heeft de rechtbank haar toch veroordeeld voor voorbereiding van moord. De rechtbank oordeelde dat de vrouw planmatig te werk ging omdat ze een mes bij zich had met de bedoeling daarmee haar ex-man te vermoorden. De vrouw heeft een celstraf van 445 dagen gekregen, waarvan 300 dagen voorwaardelijk.

Een psycholoog die de vrouw onderzocht, constateerde dat ze tijdens het incident aan meerdere stoornissen leed. Het verband tussen de stoornissen en haar handelingen kon volgens de psycholoog niet met zekerheid gelegd worden omdat de vrouw zelf geen herinneringen aan het incident heeft.

De rechtbank oordeelde dat de vrouw sterk verminderd toerekeningsvatbaar was toen ze de feiten pleegde.