Politie toont beelden van mogelijke daders explosies Arnhem

Geplaatst op 9 juni 2023, om 16:10 uur

ARNHEM – De politie heeft beelden op internet geplaatst van twee mensen, die mogelijk de daders zijn van de twee explosies in een winkelcentrum in de Arnhemse wijk Elderveld vrijdagmorgen vroeg. Ze zouden mogelijk ook een nacht eerder verdachte pakketjes in het winkelcentrum hebben geplaatst. Die pakketjes hadden volgens de politie een “inhoud waarmee je een explosie zou kunnen veroorzaken, maar dat gebeurde niet”. Er is ook een foto geplaatst van de auto waarmee de daders waarschijnlijk zijn gevlucht. Er is nog niemand gearresteerd.

De explosies richtten flinke schade aan. Er raakte niemand gewond. Op last van de gemeente Arnhem zijn vrijdagmiddag vier mobiele camera’s bij het winkelcentrum geplaatst. Volgens de politie wordt er sinds donderdag al extra gesurveilleerd in de wijk en dat heeft prioriteit. Het is geregeld onrustig in die buurt in Arnhem-Zuid.

Burgemeester Ahmed Marcouch heeft beide zaken waar donderdagmorgen een verdacht pakketje voor de deur lag voor twee weken laten sluiten. Een van beide ondernemers is het daar niet mee eens en zegt op Facebook dat hij het besluit gaat aanvechten. Marcouch is vrijdagmorgen vroeg en vrijdagmiddag bij ondernemers in het winkelcentrum op bezoek geweest.

Donderdagmorgen vond een voorbijganger twee verdachte pakketjes in het winkelcentrum. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) haalde die weg. Volgens een winkelier zou er zwaar vuurwerk in de pakjes hebben gezeten, maar dat wil de politie niet bevestigen. Vrijdagmorgen gingen explosieven af bij een van de zaken waar donderdag ook een pakketje lag en bij een ander eetcafé. De politie zoekt een hardloper met opvallend gele schoenen die rond de tijd van de explosies in het winkelcentrum was. Ook wordt gezocht naar een man die zijn hond uitliet in die buurt. De politie wil ook zo veel mogelijk camerabeelden hebben.

Video: Roland Heitink