Goede akoestiek in huis leidt tot meer rust - GelreNieuws.nl

Goede akoestiek in huis leidt tot meer rust

Geplaatst op 9 april 2024, om 00:00 uur

Veel mensen ervaren een gevoel dat ze ernstig vermoeid zijn, zich niet kunnen concentreren en veel stress hebben. Vooral doordat ze de visite moeilijk kunnen verstaan. Of dat een irritant geluid enorm resoneert. Het zijn de gevolgen van slechte akoestiek in de ruimte. De gesprekken en andere geluiden kunnen daardoor eindeloos door een ruimte galmen, wat kan leiden tot oververmoeidheid en hoofdpijn. Daarom is het goed om een probleem waarvan u niet wist dat het bestond, aan te pakken: de slechte akoestiek.

Vervelende galm in huis voorkomen

Na een aantal uren in dezelfde ruimte hoor je het echt: er is een vervelende echo en andere geluiden galmen voortdurend naar. Vooral ruimtes waarin gladde en harde oppervlaktes liggen, is het geluid goed te horen. Zo kan een tegelvloer bijvoorbeeld enorm nagalmen. Door de akoestiek aan te pakken, is het mogelijk de meeste nare gevolgen weg te nemen.

Gebruik van vloerkleden

Ten eerste kun je er voor kiezen om een gemakkelijke oplossing door te voeren. De harde vloeren kunnen behoorlijk galm veroorzaken. Het is mogelijk dat te dempen door gebruik te maken van vloerkleden. Een vloerkleed kan ervoor zorgen dat het huis er een stuk knusser uitziet, maar het leidt ook tot demping van het geluid in de woonkamer. Je hoeft uiteraard niet je hele woonkamer te voorzien van vloerkleden, maar alleen al een kleedje onder de tafel kan helpen om de galm weg te nemen.

Gebruik van akoestische wandpanelen

Het is een trend van dit moment en zeker niet zonder reden: het gebruik van akoestische wandpanelen. Tegenwoordig worden ze vooral gebruikt vanwege hun mooie uiterlijk, maar de wandpanelen hebben ook nog een echte functie. Zelfs als je kiest voor een minimalistisch interieur, kunnen de wandpanelen goed van pas komen. De wand panelen hebben als eigenschap dat ze geluidsabsorberend werken. In welke kamer dan ook je deze panelen plaatst, het doet wonderen voor de akoestiek. Zo kun je kiezen voor één los paneel, of juist meerdere panelen over de gehele muur of aan het plafond bevestigen. In ieder geval kun je de panelen goed gebruiken op de plekken waar je de meeste galm hoort. Bijvoorbeeld boven de bank of bij de eettafel.

Gebruik van raamdecoratie

Als je net je intrek hebt genomen in een nieuwe woning, hoor je de galm het ergst. Je moet bijna schreeuwen om boven het vervelende geluid uit te komen. Wanneer je nog geen raamdecoratie zoals gordijnen hebt opgehangen, blijf je deze echo horen. Vooral als je grote ramen in de woonkamer hebt, kan het flink gaan galmen. Dat komt door de werking van geluid: het geluid kan gaan weerkaatsen, waardoor je jezelf met een vertraging terughoort.

Niet alleen akoestische panelen kunnen dit probleem oplossen, dat geldt ook voor raamdecoratie. Hang dus gerust eens wat gordijnen op. Het geluid wordt dan namelijk opgenomen door het stof, waardoor het geluid dempt. Bovendien ziet het er ook nog mooi en gezellig uit. Heb je het niet zo op gordijnen, dan kan ook vitrage een goed alternatief zijn.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com