Zo kun je je uitvaart financieren - GelreNieuws.nl

Zo kun je je uitvaart financieren

Geplaatst op 13 mei 2024, om 00:00 uur

Heb jij wel eens gedacht over je uitvaart? Nee? Komt goed, je bent niet de enige. Maar het is wel handig om er eens over na te denken. Want de kosten van een uitvaart stijgen elk jaar, en je wilt natuurlijk niet dat je nabestaanden met de financiën in hun maag zitten. In dit artikel helpen we je op weg! We bespreken de kosten van een uitvaart, verschillende soorten uitvaartverzekeringen, de voordelen van sparen voor je uitvaart, de mogelijkheden om te lenen, en meer!

De kosten van een uitvaart

Laten we het eerst eens hebben over de kosten van een uitvaart. Die liegen er vaak niet om. De gemiddelde kosten bedragen al snel € 8.000,-, en dit is exclusief de kosten voor grafrechten! Verschillende factoren beïnvloeden de prijs, zoals de locatie van de uitvaart, de kist of urn, de rouwkaart, en de catering. Wil je een uitgebreide ceremonie met veel bloemen en muziek? Dan betaal je al snel meer. Ook de uitvaartverzorging is een belangrijk onderdeel.
De rol van uitvaartverzorgers is om nabestaanden te begeleiden en ondersteunen bij het regelen van een begrafenis of crematie na het overlijden van een dierbare. Ze spelen een belangrijke rol in het coördineren van alle aspecten van de uitvaart, vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaartceremonie en de nazorg. De kosten van uitvaarten stijgen elk jaar. Verwacht wordt dat de gemiddelde kosten in 2025 al € 9.000,- bedragen. Benieuwd naar wat een uitvaart in jouw regio kost? Vraag vrijblijvend offertes aan bij verschillende uitvaartverzorgers, de kosten kunnen namelijk flink uiteen lopen.

Een uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering is een verzekering die bedoeld is om de kosten van een begrafenis of crematie te dekken na het overlijden van de verzekerde persoon. Het is een vorm van levensverzekering die specifiek is ontworpen om de financiële lasten van een uitvaart weg te nemen voor de nabestaanden. Sluit je een uitvaartverzekering af dan betaal je elke maand een premie. Bij je overlijden wordt er een bedrag uitgekeerd waar de nabestaanden de begrafenis van kunnen betalen. De premie hangt af van een aantal factoren:

  • Je leeftijd: Hoe ouder je bent, hoe hoger de premie.
  • Je gezondheid: Ben je gezond? Dan is de premie lager.
  • De dekking: Wat wil je verzekeren? De kosten van de uitvaart, de kist, de bloemen?

De premie kan elk jaar omhoog gaan door indexatie. Zo wordt de uitkering ook steeds meer waard.

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen:

  • Naturaverzekering: De verzekering bepaalt wat er wordt vergoed.
  • Kapitaalverzekering: Je ontvangt een bedrag dat je vrij kunt besteden.
  • Combinatieverzekering: Een mix van natura- en kapitaalverzekering.

Spaardeposito

Sommige uitvaartverzekeringen bieden de mogelijkheid om een spaardeposito te koppelen aan de verzekering. Hiermee spaar je geld op dat later kan worden gebruikt om de uitvaart te financieren. Het voordeel hiervan is dat je profiteert van de voordelen van een uitvaartverzekering, terwijl je tegelijkertijd spaart voor de uitvaart.

Sparen voor je uitvaart

Een uitvaartverzekering is niet voor iedereen de beste keuze. Sparen voor je uitvaart is een goed alternatief. Je bepaalt zelf hoeveel je spaart en je hebt geen last van premiestijgingen.Bepaal eerst hoeveel je wilt sparen. Hoeveel kost de uitvaart die je voor ogen hebt? Houd rekening met de kosten van de kist, crematie of begrafenis, rouwkaarten, catering, enzovoort. Maak vervolgens een spaarplan. Hoeveel kun je per maand missen? Spaar je op een spaarrekening of ga je beleggen? Beleggen kan meer rendement opleveren, maar er is ook meer risico. Wees je hier bewust van en beleg alleen geld dat je kunt missen.

Lenen voor je uitvaart

Lenen voor een uitvaart is wellicht de laatste optie die je wilt overwegen. Het is belangrijk om erbij na te denken dat je de lening met rente moet terugbetalen. Dit kan een extra financiële last zijn voor jou of je nabestaanden. De rente die je betaalt over de lening hangt ten eerste af van de looptijd. Dit is de periode waarin je de lening moet terugbetalen. De looptijd kan variëren van 1 tot 10 jaar. Hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente. Ook je kredietwaardigheid speelt een rol. Dit is een beoordeling van je financiële gezondheid.
Er zijn verschillende manieren om de lening af te lossen:

Per maand een vast bedrag: Dit is de meest gebruikelijke manier van aflossen.
In één keer de hele lening: Dit is de goedkoopste optie, maar niet altijd mogelijk.
Lenen voor een uitvaart is een dure optie. Ga alleen lenen als je geen andere mogelijkheden hebt.

Erfenis

Als je een erfenis nalaat, kan je hiermee de kosten van je uitvaart financieren. Het is belangrijk om dit in je testament vast te laten leggen.

Crowdfunding

Met crowdfunding verzamel je online geld van familie, vrienden en anderen. Bij onverwacht overlijden van bijvoorbeeld een jong iemand, zijn mensen vaak niet verzekerd of anderzijds voorbereid, en zijn dan genoodzaakt tot dit middel van financiering.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com