Zijn er verschillen tussen de Visa en Mastercard?

Geplaatst op 1 juni 2024, om 00:00 uur

Sta jij op het punt om een creditcard aan te schaffen? Je weet dan waarschijnlijk dat er verschillende aanbieders zijn, en misschien wel de bekendste zijn Visa en Mastercard. Je kunt deze aanvragen bij je bank of een andere aanbieder van creditcards. Op het eerste gezicht lijken ze erg op elkaar, maar er zijn een paar verschillen. Wat zijn nu precies die verschillen tussen Mastercard en Visa?

Wereldwijde acceptatie

Visa en Mastercard zijn wereldwijd bekende creditcards en worden bijna overal geaccepteerd. Je kunt dus een Visa Card aanvragen en deze thuis gebruiken voor online aankopen, maar ook in het buitenland kun je erop rekenen dat beide kaarten door de meeste winkels en bij geldautomaten geaccepteerd worden. Deze brede acceptatie maakt het makkelijk om overal met je kaart te betalen.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Verschillen in aanbieders

Hoewel Visa en Mastercard de netwerken zijn die de betalingen verwerken, zijn het de banken en financiële instellingen die de kaarten uitgeven en bepaalde voordelen bepalen. Zo kan elke bank verschillende rentetarieven, verzekeringsvoorwaarden en extra’s zoals spaarprogramma’s aanbieden. Wist je dat? Je keuze tussen Visa of Mastercard hangt dus af van welke bank de beste voorwaarden en voordelen heeft die bij jouw wensen passen.

Specifieke voordelen

Visa en Mastercard zijn in de basis hetzelfde en bieden vaak dezelfde basisvoordelen. Denk hierbij aan aankoopverzekeringen en veilige online betalingen. Toch verschillen de extra’s die ze bieden van elkaar. Zo hebben sommige Mastercard-kaarten toegang tot exclusieve kortingen en acties via “Priceless Specials”, terwijl Visa vergelijkbare voordelen biedt met “Global Offers”. Wellicht zijn de extra’s van de ene kaart een stuk handiger voor jou dan de andere. Dit zou je keuze kunnen beïnvloeden.

Keuze bij banken

Bij veel banken kun je afhankelijk van je betaalpakket kiezen tussen een Visa of Mastercard. Zo biedt Rabobank bijvoorbeeld standaard een Visa GoldCard aan bij bepaalde pakketten, terwijl andere pakketten automatisch met een Mastercard komen. Deze keuze kan ook beïnvloed worden door de specifieke voordelen die elke kaart biedt, zoals spaarprogramma’s of verzekeringsmogelijkheden.

Beveiliging en service

Natuurlijk zijn zowel Visa als Mastercard enorm goed beveiligd voor online betalingen, zoals 3D Secure. Dit systeem beschermt je transacties met een digitale handtekening. Visa noemt hun versie “Visa Secure” en Mastercard heeft het “Mastercard ID Check”. Met deze systemen kun je transacties alleen autoriseren met een unieke verificatiemethode, zoals een pincode. Dit maakt online aankopen veiliger.

Verschillen in wisselkoersen

Hoewel Visa en Mastercard vergelijkbare diensten bieden, kunnen er kleine verschillen zijn in de wisselkoersen die ze gebruiken voor internationale transacties. Deze verschillen zijn over het algemeen klein en beïnvloeden de totale kosten van je buitenlandse aankopen meestal niet significant. Het is echter altijd slim om de wisselkoersen die je bank of creditcardaanbieder hanteert van tevoren te checken, vooral als je vaak internationaal reist of online koopt in andere valuta.