Heldenactie van Lennard (17): Redt hond uit de IJssel

Geplaatst op 7 juli 2024, om 14:40 uur

ZUTPHEN – Lennard Marx (17) beleefde een spannende zaterdagavond toen hij een hond redde uit de sterke stroming van de IJssel. Wat begon als een relaxte avond aan de kade, veranderde snel toen een blaffende hond, vermoedelijk in paniek door vuurwerk, het water insprong en werd meegesleurd door de stroming. Zonder aarzelen trok Lennard zijn schoenen en jas uit en sprong het water in. Hij worstelde tegen de sterke stroming en kon uiteindelijk de hond aan zijn riem vastpakken en op een stenen plek terechtkomen.

Dat vertelt Lennard aan Omroep Gelderland in een interview. Ondertussen werd de eigenaar van de hond ook door de stroming meegesleurd en verderop gered. Beide mannen en de hond raakten onderkoeld, maar kregen hulp van de brandweer.

Ondanks het heldhaftige optreden van Lennard, benadrukt Marc van der Jagt van de Reddingsbrigade Nederland de risico’s van dergelijke reddingsacties. Hij adviseert om 112 te bellen, omstanders te waarschuwen, en gebruik te maken van reddingsmiddelen zoals boeien of drijvende voorwerpen in plaats van zelf het water in te springen.

Foto’s: Persbureau Heitink