Politie controleert op fietsverlichting

Geplaatst op 16 oktober 2008, om 11:33 uur

Warnsveld – De politie Noord- en Oost-Gelderland de komende “donkere” maanden extra aandacht besteden aan de verlichting van tweewielers. De politie wijst er op dat je door goede verlichting kan voorkomen dat je als (brom)fietser je betrokken raakt bij een aanrijding.

Nu de periode aanbreekt dat het in de ochtendspits donker is en de mensen vroeg op pad gaan of ’s avonds wanneer men in het donker naar huis gaat, is het voor de verkeersveiligheid van groot belang dat de verlichting van hun (brom)fiets in orde is.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Van automobilisten is het een veel gehoorde klacht dat ze fietsers in het donker vaak niet of pas op het laatste moment zien omdat ze geen licht op hebben. Veel (jeugdige) fietsers zien het gevaar niet van het onverlicht deelnemen aan het verkeer. Zelf zien ze alles prima maar ze beseffen niet dat ze voor een ander nagenoeg onzichtbaar zijn in het donker. En dan maar te zwijgen over het zichtbaar zijn bij een hevige regenbui.
De laatste jaren is er een goede ontwikkeling waar te nemen in de kwaliteit van de fietsverlichting en de reflectie op fietsen. Zichtbaar op pad gaan moet volgens de politie dus kunnen!

De regelgeving is als volgt: de verlichting moet aan de voorzijde wit of geel schijnend zijn. Aan de achterzijde natuurlijk rood en mag zowel voor als achter niet knipperen. Naast de verlichting dient de fiets natuurlijk ook voorzien te zijn van zijreflectie in de banden, een rode reflector achter en gele reflectie in de trappers.

De controles worden op wisselende dagen uitgevoerd. Ook tijdens de nachtelijke uren wanneer de weekendstappers op pad zijn, wordt er bekeurd. De boete voor fietsers begint al bij 30 euro. Jeugdigen onder de 16 jaar betalen de helft.

Nog een tip van de politie; automobilisten controleert u uw verlichting ook eens in deze periode!