Hennepkwekerijen opgerold - GelreNieuws        

Hennepkwekerijen opgerold

Geplaatst op 20 november 2008, om 14:42 uur

DOETINCHEM/DIDAM – De politie heeft samen met ondersteunende diensten op donderdag 20 november in Doetinchem en Didam een onderzoek ingesteld naar illegale hennepkwekerijen. Er werden twee in werking zijnde kwekerijen aangetroffen. Bij de actie werd de canna sniffer ingezet.

De politie heeft donderdag samen met de brandweer en het energiebedrijf bij drie panden in Doetinchem en één pand in Didam een onderzoek ingesteld naar de exploitatie van hennepkwekerijen. Op de Huet werd bij twee woningen een onderzoek ingesteld. Bij één ervan werd op de zolder een professionele kwekerij met zo’n 150 planten aangetroffen. Er was niemand thuis De stroom bleek illegaal te zijn afgetapt.

In de wijk Schöneveld werd in de kruipruimte van een woning een professionele kwekerij met 270 planten aangetroffen. De 54- jarige bewoner werd aangehouden en ook hier bleek de stroom illegaal te zijn afgetapt.

Beide kwekerijen werden ontmanteld en in Didam werden slechts de stille getuigen van een kwekerij aangetroffen. De stroommeter bleek gemanipuleerd en het energiebedrijf heft de meter in beslag genomen.

Tijdens de actie werd de canna sniffer, een apparaat in de vorm van een staafzaklantaarn, ingezet. De canna sniffer wordt gebruikt om hennepkwekerijen op te sporen en bevindt zich in de ontwikkelfase. Naast de politieregio Noord- en Oost-Gelderland wordt de canna sniffer in nog vier regio’s ingezet. Het apparaat bevat gevoelige sensoren en registreert geuren. Hij wordt ‘getraind’ om steeds beter hennepgeuren te herkennen. De Nederlandse politie wil de canna sniffer inzetten bij de aanpak van de georganiseerde hennepteelt.