Normen brandveiligheid deugen niet

Geplaatst op 8 december 2008, om 11:04 uur

DOETINCHEM – De landelijke normen voor brandveiligheid deugen niet en moeten worden aangescherpt. Dat blijkt uit onderzoek naar de Gammabrand in Doetinchem, in februari van dit jaar.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De brandweer werd verrast door het razende tempo waarin het vuur zich ontwikkelde. Het gebouw stortte na 20 minuten in. Het pand voldeed aan alle brandveiligheidseisen. Het verloop van de brand toont aan dat die eisen onvoldoende zijn, aldus het onderzoek.

Dat plaatst vraagtekens aan de gebruikte rekenmethodes. Doetinchem onderzoekt waar die berekeningen nog meer zijn gebruikt.

Voor een pand van bepaalde afmetingen is in de bouwvergunning opgenomen dat er een Rook- en Warmteafvoerinstallatie geïnstalleerd moet worden. Deze RWA moet ervoor zorgen dat de brandweer bij een beginnende brand langere tijd in staat is om de brand van binnenuit te bestrijden. De brand bij de Gammabouwmarkt ontwikkelde zich onverwacht snel. Toen de brandweer arriveerde, had de brand zich al uitgebreid naar zo’n 2.500 vierkante meter, een grotere oppervlakte dan op basis van de berekeningen zou kunnen worden verwacht. Voor de brandweer was het toen geen redden meer aan.

Tekstbron: Omroep Gelderland.nl