Politiebikers controleren met camera op helm - GelreNieuws        

Politiebikers controleren met camera op helm

Geplaatst op 17 juli 2009, om 12:16 uur

DOETINCHEM – Bikers van de politie die komend weekend in Doetinchem in de horecanachten toezicht houden, zijn voor het eerst uitgerust met een camera op hun helm.

De video-opnamen worden niet alleen gemaakt in het kader van de openbare orde en veiligheid, maar hebben ook als doel het geweld en de agressie tegen politiemensen terug te dringen. De politie verwacht dat van de proef een preventieve werking uit gaat.

De politie Noord- en Oost-Gelderland doet sinds Oud en Nieuw een proef met politiebikers die voorzien zijn van een filmcamera op hun helm. De inzet van de camera blijkt niet alleen preventief te werken, ook zijn de filmbeelden belangrijk als ondersteunend bewijs in een strafzaak.

Heterdaad

De politie probeert in eerste instantie verdachten op heterdaad aan te houden. Op het moment dat de politiebikers een strafbaar feit signaleren kunnen zij hun camera in werking stellen. De beelden worden opgenomen en veilig gesteld voor het onderzoek. Beelden die niet gebruikt mogen worden, worden zo snel mogelijk gewist.
Soms weten verdachten na een mishandeling of vernieling te ontkomen. De filmbeelden van de bikers kunnen dan tot herkenning leiden, waarna men later alsnog aangehouden kan worden.

Preventief

De camera’s blijken ook preventief te werken. In algemene zin kan opgemerkt worden dat stappers die de politiebikers met de camera zien hun gedrag aanpassen. Ondanks soms overmatig alcoholgebruik, lijkt de camera hen in toom te houden.

Tijdens de proef elders in de regio merkte een verdachte dat zijn misdragingen gefilmd werden. Hij stopte er direct hiermee en gaf zich over aan de politie met de opmerking “alles staat toch op de band, er valt niets meer aan te ontkennen”.

Oud en Nieuw
De politie Noord- en Oost-Gelderland heeft de camera afgelopen jaar tijdens Oud en Nieuw voor het eerst ingezet in Apeldoorn. Na deze stad is de proef ook in Harderwijk gehouden.  De proef zal eind van het jaar geëvalueerd worden.