Strenge controles rondom Ground Zero

Geplaatst op 5 juli 2009, om 12:25 uur

WILP – Van zaterdagavond tot zondagochtend 5 juli werd op het recreatiegebied Bussloo het muziekfestival Ground Zero gehouden. Het festival is gemoedelijk en zonder grote incidenten verlopen.

Er werd streng gecontroleerd op drugsbezit. In totaal kregen 28 personen een transactie aangeboden of zijn gedagvaard. Het Openbaar Ministerie deed de zaken af middels lik-op-stuk beleid.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

In totaal kregen 28 personen een transactie aangeboden of zijn gedagvaard wegens drugsbezit. De verdachten die gedagvaard zijn, dienen zich op 13 oktober voor de rechter te verantwoorden.

De politie had zich goed voorbereid op het festival. In samenwerking met de gemeente Voorst, RGV Bussloo, GHOR (Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen), Brandweer, het Openbaar Ministerie en de festivalorganisatie zijn er diverse maatregelen genomen om het evenement veilig en gemoedelijk te laten verlopen.

Drugshonden
Het drugsbeleid bij Ground Zero is ‘zero tolerance’, wat betekent dat drugsbezit niet is toegestaan. Om dit beleid te kunnen handhaven heeft de politie drugshonden ingezet bij de ingang van het festivalterrein. Bezoekers moesten eerst langs de drugshonden voordat ze het terrein mochten betreden. Indien de hond drugs aantrof bij een bezoeker werd deze aangehouden en overgebracht naar de speciale SAFE-street.

SAFE-street
Naast het festivalterrein was er een speciale SAFE-street ingericht. SAFE staat voor Selecteren Aanhouden Fouilleren en Escorteren. De SAFE-street is een van het festivalterrein geheel afgescheiden werkgebied met een aantal werkunits. Deze units zijn ingericht als arrestantenverblijf, fouilleringruimte of als gewone werkplek. Naast zo’n veertig politiemedewerkers werkten er medewerkers van het Openbaar Ministerie om samen daadkrachtig en snel te kunnen optreden. Een aangehouden verdachte doorloopt een route door de SAFE-street en verlaat de SAFE-street, indien hij drugs bij zich had, met een bekeuring of dagvaarding. Ook wordt zijn toegangskaart in beslaggenomen.

Verkeer
Het verkeershandhavingsteam (VHT) van het politiekorps Noord- en Oost- Gelderland werkt samen met het KLPD, politie Twente en de Koninklijke Marechaussee (KMAR). De teams hebben met Traffic Support de verkeersstroom begeleid. Daarnaast werd er door de teams verschillende locaties een alcoholcontrole gehouden na afloop van het festival.

Er werden in totaal 3728 blaastesten uitgevoerd. Hieruit volgden 44 aanhoudingen. Er werd 41 keer proces-verbaal opgemaakt. In 22 gevallen ging het hier om een beginnend bestuurder. Eén bestuurder bleek niet alleen onder invloed maar reed ook nog eens zonder rijbewijs. Ook ging één bestuurder die eerder die avond een rijverbod had gekregen, toch rijden en kreeg hiervoor proces-verbaal aangezegd. Het rijbewijs van zeven bestuurders werd ingevorderd, hiervan waren zes beginnend bestuurder. Het hoogst gemeten alcoholpromillage was 1,52.

Drie aangehouden bestuurders bleken na de ademanalyse toch onder de strafbare grens en konden hun weg vervolgen. Door het aanwezige BOB-team werden de gewilde BOB-sleutelhangers uitgedeeld aan personen die deze ook daadwerkelijk verdienden.