ARCHIEF: Twee nieuwe ambulances voor post Zutphen - GelreNieuws.nl

ARCHIEF: Twee nieuwe ambulances voor post Zutphen

Geplaatst op 10 september 2009, om 00:38 uur

Foto Fotobureau Kerkmeijer/Nicolaas Kerkmeijer
ZUTPHEN –
Ze rijden al enkele weken rond. De twee nieuwe voertuigen van de ambulancepost Zutphen. Hoewel de wagens nog maar kort in gebruik zijn is het ambulancepersoneel vol lof.

Zo’n anderhalf jaar geleden had de Zutphense ambulancepost een primeur binnen de regio Noord- en Oost Gelderland met de Ambulance Nieuwe Stijl (ANS). In totaal werden twee van deze volkswagen ambulances geleverd. De voertuigen, die de nieuwe stijl voor heel Nederland zouden worden, bleken een regelrechte ramp. De twee Zutphense ANS-wagens zijn overgeplaatst naar Apeldoorn waar ze worden ingezet voor niet-spoedeisende ritten.

De keuze voor de Mercedes Sprinter was snel gemaakt. De ambulancepost in Zutphen valt net als de rest van de regio onder Connexxion Taxi Services BV. Connexxion wil graag een uniform wagenpark.

De nieuwe Sprinters zijn comfortabeler, sneller en de blauwe zwaailichten zijn beter zichtbaar. Daarnaast is er een zee van ruimte achterin. Volgens een van de verpleegkundige zijn de nieuwe wagens veel stiller. ,,Nu kan je tenminste normaal met de patiënt praten.”

De ambulances zijn uitgerust met de nieuwe twee-tonige sirene die wettelijk voor alle hulpdiensten hetzelfde is. ,,Het was erg wennen de eerste dagen. Je bent toch gehecht aan de drie-toon die de ambulances eerst hadden,” vertelt een chauffeur.

Doetinchem en Apeldoorn hebben inmiddels ook de beschikking gekregen over een Sprinter. Naast de twee nieuwe Sprinters beschikt de ambulancepost in Zutphen ook over twee lage Mercedesen. Die worden volgend jaar vervangen door een derde Sprinter. De vertrouwde lage Mercedesen, die decennia kenmerkend waren voor de ambulancepost in Zutphen, zullen dan uit het straatbeeld verdwijnen.