Vijftien jaar cel voor doden Joanne Noordink - GelreNieuws.nl

Vijftien jaar cel voor doden Joanne Noordink

Geplaatst op 7 april 2010, om 22:27 uur

ZUTPHEN – De man die Joanne Noordink uit Aalten verkrachtte en doodde, gaat voor vijftien jaar de gevangenis in. Dat heeft de rechtbank in Zutphen woensdag bepaald.

De 33-jarige Ehsan B. heeft verklaard de vrouw op 11 december 2008 na een vrijpartij te hebben gewurgd, omdat hij bang was dat ze zwanger van hem was. Na haar dood begroef de Iraniër het lichaam in zijn tuin. Daar werd ze 3,5 maand later gevonden.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden twintig jaar celstraf. Omdat de rechters niet bewezen vinden dat B. zijn misdrijf met vooropgezet plan pleegde, is B. niet voor moord maar voor doodslag veroordeeld. Daarom valt zijn straf lager uit dan geëist.

Helma en Arent Noordink, de ouders van Joanne, waren blij met de verklaring van de drie rechters, hoewel de celstraf tegenviel. „Gevoel en verstand zijn in gevecht met elkaar. Hij had veel langer achter tralies gemoeten. Maar de rechter heeft wel doorgehad hoe het in elkaar stak.”

Advocaat P. Pel kon nog niet zeggen of hij in hoger beroep gaat. „Ik moet nog naar de details kijken. Het kan alle kanten op. Mijn cliënt was gespannen, maar deze uitspraak gaf hem toch ook een stukje rust.” Ook het OM beraadt zich nog.

Voor de familie Noordink mag er nu wel een einde komen aan alle rechtszaken, vindt moeder Helma. „Eigenlijk willen we nu maar één ding en dat is rust”. Ze hoopt wel dat B., die nog altijd verwikkeld is in een asielprocedure, na het uitzitten van zijn straf het land wordt uitgezet.

Raadsman Pel geeft toe dat het er niet gunstig uitziet voor zijn cliënt.

Tekst: de Telegraaf