Dreiging hoog water nog niet voorbij

Geplaatst op 29 augustus 2010, om 10:26 uur

NEEDE – De dreiging van het hoge water van de Schipbeek bij Neede is nog niet voorbij. Vandaag wordt opnieuw veel regen verwacht. Meteo Consult in Wageningen verwacht zondagmiddag en -avond in de Achterhoek 20 tot 30 millimeter neerslag. In de rest van Gelderland kan 10 tot 20 millimeter vallen.

De situatie rond de Schipbeek is momenteel onder controle. De dijken zijn gisteravond op tien plekken met zandzakken opgehoogd. Ruim honderd brandweermensen hebben meegeholpen. Het Waterschap Rijn en IJssel heeft de hele nacht dijkcontroles uitgevoerd. Omwonenden van de Schipbeek maken zich zorgen en nemen maatregelen. Meubelen en andere spullen gaan naar boven.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Het waterschap houdt de situatie rond het hoge water in de Achterhoek nauwlettend in de gaten. Het waterschap is druk bezig met het overpompen van overtollig water van de afgelopen dagen; alle gemalen draaien op volle toeren. Drijfvuil en kroos worden verwijderd. Er worden extra dijkinspecties uitgevoerd en zakken zand zijn klaargelegd. De aanvoer van water vanuit Duitsland blijft groot waardoor er veel hinder is in de gebieden rondom de Buurserbeek/Schipbeek, de Groenlose Slinge en de Berkel.

Met name in de Achterhoek ontstond donderdag en vrijdag ook al veel overlast door hevige regenval.