Winterswijk: Drie hennepkwekerijen in één week

Geplaatst op 28 januari 2011, om 19:50 uur

WINTERSWIJK – De politie heeft vrijdag 28 januari in Winterswijk de laatste van drie hennepkwekerijen ontmanteld in één week tijd.

De eerste kwekerij werd dinsdag ontmanteld aan de Vredenseweg. Hier werden 3500 hennepplanten en 140 kg aan geknipte toppen aangetroffen. De tweede kwekerij werd donderdag aangetroffen in een tuinhuis aan de Vredenseweg, de derde vandaag aan de Weurden.

De politie kwam de eerste kwekerij aan de Vredenseweg op het spoor toen een agent langs het pand kwam en een hennepgeur rook. Er werd een onderzoek ingesteld, met de ontmanteling van deze kwekerij en de aanhouding van in totaal negen personen tot gevolg. De verdachten komen uit Arnhem en Nijmegen en zijn tussen de 20 en 40 jaar.

In het daaropvolgende politieonderzoek naar deze hennepteelt kwamen nog twee locaties in beeld waar hennepkwekerijen zouden zijn gevestigd. De eerste locatie bleek ook gevestigd aan de Vredenseweg, in een tuinhuis gelegen op hetzelfde terrein als de kwekerij met 3500 planten. Hier werden donderdag 800 planten aangetroffen en afgevoerd. De tweede locatie die voortvloeide uit het onderzoek was het pand aan de Weurden. Deze kwekerij telde 1600 planten. Bij de tweede en derde kwekerij zijn geen personen aangetroffen en geen aanvullende aanhoudingen verricht.

Bij alle kwekerijen bleek de stroom illegaal te worden afgetapt. De energieleverancier doet aangifte van diefstal stroom en legt vermoedelijk een naheffing op. Alle planten, toppen, en apparatuur uit de kwekerijen zijn afgevoerd en vernietigd.

De politie zet het onderzoek naar deze illegale hennepteelt voort en maakt proces-verbaal op tegen de aangehouden verdachten.