Regio over op Burgernet - GelreNieuws.nl

Regio over op Burgernet

Geplaatst op 28 februari 2011, om 11:26 uur

REGIO – Vanaf dinsdag 1 maart kunnen de inwoners van de hele regio Noord- en Oost-Gelderland actief deelnemen aan Burgernetacties. Burgernet is de opvolger van SMS-Alert, waarbij de techniek is verbeterd en de inzetmogelijkheden zijn uitgebreid.

De afgelopen weken hebben de gemeenten en de politie een publiekscampagne gevoerd om zoveel mogelijk deelnemers voor Burgernet te werven. Op dit moment zijn er al 18.000 deelnemers.

Deelnemers aan Burgernet krijgen een spraak- of sms-bericht via vaste of mobiele telefoon wanneer er in hun omgeving sprake is van bijvoorbeeld een overval, inbraak of een vermist persoon. Op basis van een duidelijk signalement of omschrijving wordt de deelnemers gevraagd uit te kijken naar een verdachte, vermist persoon of voertuig. Burgernet kan ook een belangrijk communicatiemiddel zijn wanneer de overheid of de hulpdiensten burgers willen informeren over bijvoorbeeld grote ongelukken, onbeheersbare natuurbranden, langdurige stroomstoringen enz.

Als de Burgernet-deelnemer relevante informatie heeft kan men deze informatie tijdens de actie direct doorbellen naar de meldkamer van de politie via een speciaal nummer, 0800-0011. Als de Burgernetactie is afgelopen, krijgen alle deelnemers aan de actie een afloopbericht. De achterliggende gedachte is: hoe meer ogen en oren in de wijk, des te groter is de kans dat we deze acties samen oplossen. Veiligheid is niet alleen een zaak van de politie en de gemeente, maar ook van de wijkbewoners zelf.

Voordelen
Een deelnemer van Burgernet kan zijn eigen voorkeuren opgeven via de website www.burgernet.nl. Na het inloggen kan de deelnemer bijvoorbeeld aangeven op welke manier hij een actie wil ontvangen. Dat kan via een sms-bericht, maar ook een spraakbericht. De deelnemer kan aangeven of hij dat op een vaste of op een mobiele telefoon wil ontvangen. Daarnaast kan hij ook (niet urgente) acties via de e-mail ontvangen en bepalen op welke tijden hij een actie wil ontvangen. Als iemand bijvoorbeeld na 21.30 uur geen oproepen van Burgernet wil ontvangen, dan kan hij dat zelf aangeven. Een andere verbetering is dat Burgernet een landelijk systeem is voor alle politiekorpsen.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com