Groot brandgevaar door kleine wietkweker - GelreNieuws.nl

Groot brandgevaar door kleine wietkweker

Geplaatst op 10 maart 2011, om 08:44 uur

REGIO –  Omdat ze onderdak bieden aan illegale hennepkwekerijen branden er iedere week naar schatting drie huizen in ons land af. Er ontstaan daarbij vaak levensgevaarlijke situaties. Buren en omwonenden moeten regelmatig rennen voor hun leven om niet in de vuurzee om te komen.

Daarom wil de anonieme tiplijn M., waar burgers alle vormen van misdaad kunnen melden, mensen extra aansporen direct te bellen als ze ergens een wietplantage vermoeden. Nu bellen per jaar een kleine vierduizend anonieme tipgevers spontaan naar M. om een illegale hennepkwekerij aan te geven.

Daardoor wordt tien procent van het totale aantal van 40.000 wietkwekerijen in ons land ontmanteld. Dat zegt directeur Guus Wesselink van Stichting M. „De mensen die tot dusverre reageren, doen dat vooral uit angst en vanuit de overtuiging dat misdaad niet mag lonen. Maar ik ben ervan overtuigd dat we veel meer en beter kunnen scoren als we burgers kunnen overtuigen dat het levensgevaarlijk is naast boven of onder iemand te wonen die hennep kweekt. Die mensen spelen met hun leven als ze geen actie ondernemen.”

Tante Bep
Vorig jaar werden via M. een kleine 350.000 hennepplanten en vele honderdduizenden stekjes in beslag genomen met een totale straatwaarde van ongeveer 29 miljoen euro. „Een gigantisch aantal, maar we zijn nog niet tevreden”, stelt Wesselink. „We richten onze pijlen daarbij op tante Bep die op zolder een paar plantjes kweekt.”

Tekst: De Telegraaf

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com