Grote verkeerscontrole in Apeldoorn

Geplaatst op 8 april 2011, om 11:06 uur

APELDOORN – De politie heeft samen met de Belastingdienst, Douane, RDW, Veilig Verkeer Nederland, Brandweer en Gemeente op donderdagavond 7 april een grote verkeerscontrole gehouden. Met de controle wilden de instanties bijdragen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid en het bestrijden van criminaliteit.

Het verkeer op de Arnhemseweg, Oude Beekbergerweg, Kayersdijk en Laan van Malkenschoten is gecontroleerd. Ook reden er motoragenten die in de omgeving bestuurders naar de controleplaats, de Dubbelbeek in Apeldoorn, hebben begeleid. Tijdens de algemene controle zijn bestuurders op tal van overtredingen gecontroleerd. Er zijn onder andere bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van de gordel, negeren van het rode verkeerslicht, gladde banden, niet handsfree bellen, verlopen APK, folie op ruiten en het rijden zonder goede verlichting. In totaal kregen 113 bestuurders een bekeuring voor één van de overtredingen. Twee bestuurders negeerden het stopteken. Zij zijn staande gehouden en kregen een bekeuring van 180 euro. De douane heeft twee bestuurders bekeurd voor misbruik van groene handelaarsplanten. Drie bestuurders bleken tijdens de routinecontrole nog een boete en straf open te hebben staan, zij zijn aangehouden en voor nader verhoor ingesloten.

Vijf bestuurders onder invloed
Van de 1306 gecontroleerde bestuurders bleken er vijf gedronken te hebben. Twee ervaren bestuurders bliezen 0.8 en een derde blies 1 promille. Twee beginnend bestuurders bleken ook te veel gedronken te hebben. Eén blies 0.5, en tweede blies 1 promille. De bestuurders kregen een bekeuring en een rijverbod. Van de beginnend bestuurder die 1 promille blies is het rijbewijs ingevorderd.

Snelheid

Het verkeer op de Laan van Malkenschoten is op snelheid gecontroleerd. Van de 1549 gecontroleerde bestuurders bleken er zo’n 200 te hard gereden te hebben. Zij krijgen een bekeuring. Eén bestuurder reed 57 kilometer per uur te hard, zijn rijbewijs is ingevorderd. Op de Apeldoornse randwegen gebeuren regelmatig ongevallen waarbij snelheid een belangrijke (mede)oorzaak is.

Automatic Number Plate Recognition

Bij de controle zijn drie ANPR-voertuigen ingezet. Dit zijn speciale politievoertuigen die automatisch kentekens scannen om te controleren of kentekenhouders nog een boete, straf of belastingschuld open hadden staan. In totaal bleek dit 13 keer het geval te zijn. Twee auto’s zijn in beslag genomen in verband met een belastingschuld. De overige bestuurders konden hun schuld ter plaatse voldoen. In totaal ging dit om zo’n 6300 euro.