Alcoholcontroles na Zwarte Cross - GelreNieuws.nl

Alcoholcontroles na Zwarte Cross

Geplaatst op 18 juli 2011, om 18:35 uur


LICHTENVOORDE
– De politie heeft maandagmorgen 18 juli op de twee belangrijkste vertrekroutes na het Zwarte Cross festival weggebruikers op alcohol gecontroleerd. Van de 2600 gecontroleerde bestuurders zijn er 39 aangehouden omdat ze teveel gedronken hadden. Van drie bestuurders is het rijbewijs ingevorderd.

De weggebruikers zijn tussen 07.00 en 13:00 uur gecontroleerd aan de N313 ter hoogte van het restaurant ‘De Domme Aanleg’. Ook was er een grote controle aan de N18 bij discotheek ‘Radstake’. De politie controleerde de festivalbezoekers op ‘restalcohol’. Restalcohol is het percentage alcohol dat in het bloed overblijft na te korte nachtrust. Het menselijk lichaam heeft er 1 of 1,5 uur nodig om een standaard glas alcohol af te breken.

Op de N18 zijn 11 bestuurders aangehouden, op de N313 waren dat er 28. Eén bestuurder blies eind van de ochtend nog ruim 1.4 promille. Dat is bijna drie keer het maximaal toegestane promillage voor ervaren bestuurders. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Aangekondigd
De alcoholcontrole is ruim van te voren door de politie aangekondigd. Ook heeft de politie festivalbezoekers zondagmiddag via twitter geadviseerd om een ‘BOB-afspraak’ te maken. De bewust onbeschonken bestuurder kon zijn vrienden dan veilig naar huis rijden.

Cijfers vorige jaren
In 2008 zijn er 1500 bestuurders gecontroleerd, 58 (bijna 4%) van hen bleek toen onder invloed te zijn. Een jaar later bleek dat het percentage lager was. Van de 2800 bestuurders bleken er toen 42 gedronken te hebben, dat is 1,5%. Vorig jaar had 1% van de gecontroleerde bestuurders te veel gedronken (40 van de 4000). Helaas bleek het percentage dit jaar hoger te zijn, van de 2600 bestuurders hadden er nog 39 te veel alcohol in hun bloed. Dat is 1.5%.

Samenwerken
De controles zijn gehouden door de politie Noord- en Oost-Gelderland in samenwerking met het Korps Twente en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Een speciaal team van Veilig Verkeer Nederland deelde sleutelhangers uit aan nuchtere bestuurders.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com