Politie tevreden over verloop Zwarte Cross

Geplaatst op 18 juli 2011, om 18:30 uur

LICHTENVOORDE – De politie is ook dit jaar tevreden over het verloop van de Zwarte Cross in het afgelopen weekeinde. Dit jaar waren er iets meer aanhoudingen dan in 2010 en die vonden vooral op zondagavond plaats.

Gezien het aantal bezoekers (ruim 152.000) is deze geringe stijging niet verontrustend. De feiten betroffen veelal eenvoudige feiten als baldadigheid of eenvoudige mishandeling. Eén man is ingesloten omdat hij echt te diep in het glaasje had gekeken.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De samenwerking met de toezichthouders van de Zwarte Cross, de beveiligingsdiensten en de politie heeft ook dit jaar weer haar vruchten afgeworpen. Beginnende ruzies op de camping werden meestal door de campingburgemeesters (50) en hun assistenten in de kiem gesmoord. Op het festivalterrein waren het de beveiligers die toezicht hielden en zo nodig in actie kwamen. De politie opereerde veelal buiten het terrein en op de aan- en afvoerroutes.

Bij misdragingen op het terrein werd in een aantal gevallen de politie gewaarschuwd. Dit zorgde voor een formele aanhouding, waarna de politie het incident kon onderzoeken. Meestal ging het om geringe feiten, die varieerden van eenvoudige mishandeling, baldadigheid, lokaalvredebreuk of vernieling.

Aanhoudingen
In 2010 werden er 38 mensen aangehouden. Tot zondagavond waren er 15 mensen aangehouden en tot nu toe 41. Gezien het aantal bezoekers (ruim 152.000) is deze geringe stijging niet verontrustend. Het gaat dus om aanhoudingen die op, maar ook buiten het festivalterrein hebben plaatsgevonden. Dit jaar werden er buiten het terrein iets meer aanhoudingen verricht dan in voorgaande jaren. Voor het in brand steken van hun tent zijn maandagochtend nog vier jongeren aangehouden.

Afhandeling
Op dit moment wordt gekeken hoeveel verdachten een boete krijgen. Duidelijk is dat een aantal aanhoudingen geseponeerd wordt vanwege onvoldoende bewijs.
Van alle personen die in de fout gingen, werd door de organisatie de bezoekerspas ingetrokken en zij werden dan ook van het terrein verwijderd. Voor de komende drie jaar krijgen zij een terreinontzegging.