Treinen Zutphen rijden weer

Geplaatst op 19 september 2011, om 15:15 uur

ZUTPHEN – Een monsterklus in Zutphen is geklaard en alle treinen rijden weer. Afgelopen woensdag werd de eerste van de drie tunnels geplaatst onder de huidige provinciale weg N348. Dit weekeinde werden nog eens twee tunnels in twee verschillende spoortrajecten gezet.

De tunnels zijn nodig omdat op initiatief van de provincie Gelderland de N348 tussen Zutphen en Eefde wordt verlegd. Het nieuwe tracé kruist twee spoorwegen en de huidige ligging van deze provinciale weg. Afgelopen maanden werden de tunnelbakken op locatie voorgebouwd en afgelopen dagen dus geplaatst.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De voorgebouwde tunnelbakken wegen tussen de circa 850 en 1600 ton en werden met karretjes voorzien van honderden wieltjes naar hun plek gereden. Dit weekeinde zijn daarvoor sporen verwijderd, vervolgens twee grote gaten gegraven in de spoordijken, de tunnels geplaatst en de sporen weer teruggelegd. Door onvoorziene omstandigheden kon het spoor tussen Zutphen en Winterswijk pas deze maandag rond 14.30 weer bereden worden. Er was onder andere een hogere grondwaterstand die tijdens de werkzaamheden de bodem instabiel dreigde te maken.

Sinds 12 september kon er al geen verkeer doorrijden over de huidige N348 en dit weekeinde was ook het treinverkeer tussen Zutphen en Winterswijk en Zutphen en Deventer stilgelegd. Inmiddels kan zowel het weg- als het treinverkeer weer doorgaan. Tot en met eind 2012 is de aannemer bezig met het afbouwen van de tunnels.

Het plaatsen van de onderdoorgangen maakt onderdeel uit van het project ‘Rondweg N348 Zutpen-Eefde’. Deze nieuwe weg is een initiatief van de provincie Gelderland en moet de verkeersproblemen op de huidige N348 in Zutphen-Noord en Eefde oplossen. Dit jaar is gestart met de aanleg, met als doel om de weg begin 2013 in gebruik te nemen. De aanleg van de onderdoorgangen vindt plaats in nauwe samenwerking met de provincie Gelderland, de gemeente Zutphen en Lochem en Waterschap Rijn en IJssel.