Politie: ‘Cameraman terecht aangehouden’

Geplaatst op 19 februari 2012, om 20:59 uur

APELDOORN – Freelance journalist Niels Damstra is zondagochtend aangehouden omdat hij herhaaldelijk weigerde zich te identificeren, zo schrijft de politie in een officiële persverklaring.

Volgens politiewoordvoerder Niels Nijman weigerde de man desgevraagd om zich te legitimeren en wilde hij ook ook zijn politieperskaart niet tonen. De agent kende Damstra niet en kon nergens uit opmaken dat hij met een professionele nieuwsmaker te maken had.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Volgens Damstra moest hij zich legitimeren omdat hij had geweigerd om een agent niet in beeld te brengen. De politiewoordvoerder bevestigt dat de agent het verzoek heeft gedaan om zijn gezicht niet in beeld te brengen. Volgens de politie staat dat verzoek los van het feit dat Damstra weigerde zich te legitimeren. Formeel is Damstra aangehouden omdat hij zich niet op eerste vordering wilde identificeren. De politie stond in haar recht om Damstra om zijn legitimatie te vragen. ,,Hij bevond zich op de plek van een ongeval waarbij de bestuurder van de auto zoek was. De politieagent wilde daarom weten met wie hij te doen had en wat hij kwam doen. Daarmee was zijn aanhouding rechtmatig”, zo stelt de politie.

Nadat de journalist is aangehouden toonde hij alsnog zijn identiteitsbewijs. Omdat in het wetboek van strafvordering is vastgelegd dat elke aangehouden verdachte moet worden voorgeleid voor een hulpofficier van justitie, is dat ook met deze journalist gebeurd, zo zegt de politie.

Onderweg en in het politiebureau merkten de agenten dat de journalist zonder toestemming onderlinge gesprekken had opgenomen. Daarop is de camera van de man in beslag genomen. Later bleek dit ongegrond te zijn en is de camera teruggegeven aan de journalist.

Politiewoordvoerder Niels Nijman betreurt de gang van zaken. Nijman had liever gezien dat de man zich direct als professioneel journalist kenbaar had gemaakt. ,,De politie betreurt de inbeslagname van de camera. Een goede relatie met journalisten is van maatschappelijk belang. Onderlinge samenwerking en professionaliteit zijn cruciaal voor beide partijen om hun werk te kunnen doen”, als de zegsman van de politie.

De politie heeft maandag de betrokken journalist uitgenodigd voor een gesprek.

Zie ook:Journalist in cel na filmen agent

De beelden van de aanhouding gemaakt door Niels Damstra zelf:

[jwplayer mediaid=”60785″]