Sluis in Twentekanaal bij Eefde weer open

Geplaatst op 6 februari 2012, om 12:04 uur


EEFDE
– De sluis bij Eefde is weer open voor de scheepvaart. De 42 schepen die al weken vastliggen voor de sluis in het Twentekanaal kunnen er doorheen. Bij de sluis is een enorme hijskraan geplaatst, die de sluisdeur aan de IJsselzijde bedient. Rond 10.45 uur maakte het eerste schip er gebruik van.

De problemen begonnen in de nacht van 2 op 3 januari toen de 90 ton zware sluisdeur door nog onbekende oorzaak naar beneden viel. Daardoor was er geen scheepvaartverkeer meer mogelijk. In totaal lagen 42 schepen vast op het kanaal. De economische schade door de stremming in het Twentekanaal loopt in de miljoenen. De schippers die vastzaten, krijgen een schadevergoeding.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De tijdelijke hefconstructie bestaat uit twee onderdelen: een kraan en een portaal met dubbele borging. Mocht er onverhoopt iets met de kraan gebeuren, dan kan de sluisdeur volgens Rijkswaterstaat niet naar beneden vallen. De constructie is tijdelijk; de sluis is pas eind maart hersteld. Rijkswaterstaat heeft het kanaal afgelopen weekend met een ijsbreker ijsvrij gemaakt en de hefconstructie getest.

Zie ook: – Hefconstructie sluis Eefde getest