18 jaar cel voor moord op Henk Peters

Geplaatst op 4 mei 2012, om 15:37 uur

ARNHEM – Het gerechtshof in Arnhem heeft de 42-jarige Frans J. uit Arnhem vrijdag veroordeeld tot 18 jaar cel voor de moord op amateurfotograaf Henk Peters uit Doorwerth en het wegmaken van diens lijk. Eerder werd J. nog vrijgesproken.

Peters verdween Koninginnenacht 2009. Talloze sporen en vreemd gedrag linkten J. al snel aan de verdwijning, maar de rechtbank sprak J. eerder vrij wegens gebrek aan bewijs. Het hof vindt het beschikbare bewijs genoeg.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Het hof gelooft dat J. Peters heeft vermoord om diens auto. Frans J. had de auto en allerlei andere spullen van Peters in zijn bezit, inclusief foto’s die het slachtoffer nog maakte van een Koninginnedagconcert. Ook belde hij later uit naam van Peters met diens telefoon en zocht hij op internet naar termen zoals lijkbezorging, dood en kogel door hoofd. In J.’s eigen auto zat een bloedspat van Peters en J. had een wapen.

De veroordeelde beloofde opheldering over zijn gedrag en over ‘wat hij wist’, maar zweeg vervolgens. Door zijn houding weet de familie van Peters nu nog steeds niet waar hij is.

De rechtbank durfde eerder zonder het lijk en zonder getuigen of ander direct bewijs de conclusie ‘schuldig’ niet aan. Volgens het hof leveren de vele sporen, het rare gedrag, de spullen, de leugenachtige dwaalsporen die J. heeft gelegd gezamenlijk het benodigde bewijs.

De straf is zoals het Openbaar Ministerie (OM) destijds bij de rechtbank en in hoger beroep opnieuw eiste. Het hof vind het bijzonder kwalijk dat J. naar anderen wees en mensen op een dwaalspoor zette. Dat geldt ook voor het feit dat J. zich na de verdwijning zelfs uitgaf voor Peters en zei dat die even ongemoeid gelaten wilde worden.

Het hof kon bij het bepalen van de straf alleen maar dingen opnoemen die in het nadeel van J. meewogen. Zelfs dat hij eerder geen strafblad had werkte niet verlichtend zoals normaal, nu daar tegenover staat dat hij met zijn zwijgen de familie van het slachtoffer in het ongewisse houdt.