Geen cabrio voor burgemeester Zutphen - GelreNieuws        

Geen cabrio voor burgemeester Zutphen

Geplaatst op 16 juni 2012, om 00:22 uur


ZUTPHEN –
Hoe is het om brandweerman te zijn? Wat is de rol van de brandweer bij een ernstig verkeersongeval? Zutphens burgemeester Arnold Gerritsen liep vrijdag – volledig in brandweerpak – een dienst met de brandweer mee.

Op de Lage Weide in Warnsveld was een verkeersongeluk in scene gezet. Een auto was tegen een boom gebotst. De bestuurder zat bekneld en er lag een gewonde vrouw verderop in de berm. Om de oefening een tikkeltje realistischer te maken verscheen ook een ambulance op het toneel. Taak voor de brandweer was om in samenspraak met het ambulancepersoneel de bestuurder uit zijn benarde positie te bevrijden en de gewonde vrouw te stabiliseren.

Om de bestuurder uit de auto te bevrijden moest het dak worden los geknipt. Vakkundig werd begonnen om de Volvo om te bouwen tot cabriolet. Echter, zo ver kwam het niet. De burgemeester had net de hydraulische schaar in de wagen gezet toen de pager afging. Direct werd de oefening stilgelegd. De zes branderlieden en burgemeester lieten hun spullen vallen. “Een echte melding gaat altijd voor”, aldus oefenleider Bert Schenau. In een woning aan de Leeuweriklaan in Zutphen was een schoorsteenbrand ontstaan.

Binnen enkele minuten was de brandweer op de plaats van bestemming. Het bleek te gaan om een kleine schoorsteenbrand. De hoogwerker werd ingezet om het schoorsteenkanaal van bovenaf te vegen. De schade aan de woning bleef beperkt. Vanwege de werkzaamheden van de brandweer was de Leeuweriklaan tijdelijk afgesloten.

De rol van de burgemeester bleef bij de schoorsteenbrand beperkt tot hand- en spandiensten. Volgens bevelvoerder Erik Bruntink was het vanwege de rookontwikkeling in de woning te gevaarlijk.

Het brandweerwerk was voor Gerritsen niet helemaal nieuw. Oktober 2010 liep hij ook al een dienst mee met de vrijwillige kazernedienst en moest toen ’s nachts vol aan de bak bij een felle schuurbrand in Eefde. Burgemeester Gerritsen was nog tot zaterdagochtend vroeg te gast bij de brandweer Zutphen.