Burgernetbrief naar inwoners Apeldoorn

Geplaatst op 13 december 2012, om 10:58 uur

APELDOORN – In het Stadsblad van de gemeente Apeldoorn dat deze week in Apeldoorn wordt verspreid, is een brief over Burgernet opgenomen. In de brief staat een oproep om bij Burgernet aan te sluiten. Mensen die meedoen aan Burgernet worden door de politie ingeschakeld om mee te kijken bij vermissingen, diefstal of inbraak.

Het programma Burgernet is een samenwerking van gemeenten, politie én burgers om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Iedereen die zich aanmeldt bij Burgernet krijgt een berichtje wanneer in zijn/haar directe omgeving sprake is van bijvoorbeeld een overval, een inbraak of een vermist kind. Er moet hierbij altijd sprake zijn van een duidelijk signalement van een persoon en/of omschrijving van een voertuig. Afhankelijk van uw zelf opgegeven voorkeur krijgt u een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon, of een SMS of e-mail met het verzoek uit te kijken naar een bepaald persoon of voertuig. Dit kunt u doen vanuit uw eigen woning, op straat of vanaf uw werkplek.

Hoe meer mensen meedoen, hoe veiliger uw eigen wijk. De achterliggende gedachte is: hoe meer ogen en oren we gebruiken bij de opsporing van een vermist persoon of verdachte, hoe groter de kans dat we deze samen opsporen. Veiligheid is niet alleen een zaak van de politie en de gemeente, maar zeker ook van de wijkbewoners zelf.

Hoe werkt Burgernet?

  • De meldkamer van de politie ontvangt een melding. Politie wordt op de melding afgestuurd.
  • Bij een duidelijk signalement schakelt de meldkamer van de politie op hetzelfde moment Burgernet in.
  • De centralist van de meldkamer van de politie geeft een bericht door aan alle Burgernet deelnemers in het gebied van de melding: ‘Hier volgt een oproep voor Burgernet. Wilt u uitkijken naar duidelijk omschreven persoon of voertuig- en wilt u bij het zien van persoon of voertuig gratis terugbellen naar 0800-0011.’ De deelnemers ontvangen deze oproep als ingesproken bericht op hun (mobiele) telefoon of als tekstbericht per SMS.
  • Aan de hand van de door Burgernet deelnemer(s) gemelde informatie kan de politie het zoekgebied vergroten. Het vergroten van het zoekgebied betekent dat de meldkamer van de politie ook Burgernet deelnemers in aangrenzend gebied inschakelt.
  • Als een Burgernet-actie afgerond is, ontvangen alle opgeroepen deelnemers een bericht over de afloop van de actie. Op de website is per regio te zien welke acties zijn uitgezet en wat de resultaten waren.

Iedereen die 16 jaar of ouder is en die een actieve rol wil spelen in de veiligheid van de eigen woon- en leefomgeving, kan zich aanmelden via de website van Burgernet. Daar is ook uitgebreide informatie te vinden en kunt u een filmpje over Burgernet bekijken.