Politie waarschuwt voor babbeltrucs

Geplaatst op 17 december 2012, om 16:59 uur

VELUWE – De politie heeft eind november een viertal aangehouden op verdenking van insluiping in en diefstal uit woningen. De drie mannen en één vrouw wisten met babbeltrucs de bewoners af te leiden en hun slag te slaan. De politie waarschuwt bewoners alert te zijn voor onbekende personen op het erf of bij de woning en deze niet zomaar de woning binnen te laten.

Uit onderzoek is gebleken dat landelijk meerdere groepen actief zijn die zich richten op bewoners in het buitengebied. Hierbij blijkt dat de bewoners meestal wat ouder zijn en veelal vanaf het erf producten verkopen als eieren, groenten, e.d. Deze personen zijn vaak gewend aan vreemde mensen op het erf en zijn hierdoor minder argwanend.

Een veel gebruikte smoes is dat men bezig is met een boek of andere opdracht waarbij ze van de bewoners meer informatie willen over het gebied of een gebeurtenis. Vaak wordt dan in de woning verder gesproken. Dit is een smoes en onderdeel van de afleiding. Het zorgt ervoor dat de bewoner is afgeleid en een handlanger heeft ondertussen de tijd heeft om rustig de woning of het erf te doorzoeken naar waardevolle spullen.

De politie waarschuwt met dit bericht voor allerlei oplichtingspraktijken. Op uiteenlopende manieren weten oplichters iedere keer weer hun slag te slaan en vele onschuldige slachtoffers te maken. Voornamelijk oudere mensen zijn vaak slachtoffer van dergelijke praktijken.

De politie vraagt bewoners alert te zijn op vreemde mensen op het erf, bij de woning of in de buurt en argwanend te zijn bij ongewone verzoeken. Laat nooit onbekende mensen zomaar binnen in de woning. Bij twijfel bel altijd de politie en let op zaken als het kenteken en het signalement van de personen.