Politie start met netwerk ‘Roze in Blauw’ - GelreNieuws        

Politie start met netwerk ‘Roze in Blauw’

Geplaatst op 4 oktober 2014, om 12:31 uur

politie1REGIO – De politie gaat meer aandacht besteden aan de aanpak van geweld tegen lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders. Ook het bestrijden van discriminatie heeft prioriteit. Om dit te onderstrepen is binnen de politie Eenheid Oost-Nederland het netwerk Roze in Blauw opgericht.

Roze in Blauw Oost-Nederland (RiBON) bestaat uit een groep politiemensen die de belangen behartigt van mensen die slachtoffer worden van incidenten omdat ze lesbisch, homo, biseksueel of transgender zijn. Dit doen zij bijvoorbeeld door het inplannen van een aangifte, de begeleiding van het onderzoeksdossier en het delen van kennis in de politieorganisatie. Met het netwerk toont de politie aan dat ze de problematiek uiterst serieus neemt. RiBON is bedoeld voor alle inwoners van Gelderland en Overijssel.

Luisterend oor
De leden van RiBON staan klaar voor mensen die melding willen doen van discriminatie, belediging, mishandeling, of diefstal vanwege hun geaardheid. Ze bieden een luisterend oor en kunnen doorverwijzen of bemiddelen bij het doen van aangifte.

De leden van RiBON hopen dat mensen niet schromen of bang zijn om een melding of aangifte te doen vanwege hun seksuele geaardheid. Ook mensen die vermoeden dat iemand in hun omgeving bedreigd wordt vanwege het feit dat hij of zij lesbisch, homo, transgender of bi is, kunnen contact opnemen met het RiBON. Natuurlijk moet bij een noodgeval altijd gebeld worden met 112.

Om RiBON meer bekendheid te geven is Stoffel Heijsman, politiechef van de eenheid Oost-Nederland, vrijdag 10 oktober een van de gasten tijdens het ontbijt dat in het kader van de Coming Out Dag door de gemeente Enschede wordt georganiseerd. Ook leden van RiBON zijn hier aanwezig. Daarnaast zijn leden van RiBON zaterdag 11 oktober aanwezig in de Enschedese binnenstad om in contact te komen met het publiek.

Het netwerk Roze in Blauw Oost-Nederland is telefonisch bereikbaar via telefoonnummer: 088-9659009 of via e-mail: [email protected]