Noodverordening in Apeldoorn na gaslek

Geplaatst op 8 december 2014, om 18:01 uur

Foto: Charles MollAPELDOORN- De burgemeester van Apeldoorn heeft maandagmiddag een noodverordening ondertekent die het mogelijk maakt woningen binnen te komen.

Ongeveer 1200 mensen en bedrijven zijn getroffen door de storing van water en gas. Het gaat om ongeveer 550 huishoudens die in de loop van de week weer 1 voor 1 moeten worden aangesloten. Dat gaat woning na woning en bij woningen waar niemand thuis is wordt de voordeur open gemaakt in het bijzijn van de politie, aldus woordvoerder  mevrouw Nitschke van Liander.

Tientallen werknemers van diverse bedrijven zijn op verschillende plaatsen aan het werk om het water weg te pompen en de leidingen te herstellen. Het gaat om vele honderden meters leiding in de wijk Anklaar in Apeldoorn.

Woon-zorgcentrum Koningin Wilhelmina
Hier zijn zo’n 100 ouderen getroffen door de storing. Met dekens, elektrische kachels en warme kleding proberen zij de kou te trotseren. Velen van hen zijn samen gekomen in de conversatieruimte waar diverse kacheltjes staan opgesteld. Toch hebben de ouderen het nog koud in hun woning, zo gaven diverse ouderen die ik sprak aan. Men houdt de ontwikkeling nauwlettend in de gaten en als het te erg wordt zal toch worden overgegaan tot evacuatie.

Bewoners in de wijk
Zij proberen zich te redden en velen hebben elektrische kacheltjes opgehaald bij het uitgiftepunt. Sommigen krijgen extra kachels van vrienden en bekenden. Het is van belang deze kachels rechtstreeks op de wandcontactdoos aan te sluiten en niet op een verlengsnoer en niet tegelijk met meerder technische apparaten. Eten koken kunnen ze ook moeilijk en velen hebben wat laten komen of halen ergens wat.

Bedrijven
Er zijn ook een aantal bedrijven die last hebben van de storing. Het Chinees restaurant is vanaf gistermiddag gesloten en hier kunnen de wijkbewoners dan ook niets afhalen. De eigenaar spreekt van duizenden euro’s schade, zeker als het nog een paar dagen duurt.

Compensatieregeling Liander
Betrokken bewoners en bedrijven krijgen automatisch de compensatieregeling op hun rekening gestort. Voor particulieren bedraagt die voor de eerste 8 uur 35 euro en voor elke 4 uur meer 20 euro. Voor bedrijven is dat voor de eerste 8 uur 195 euro en daarna voor elke 4 uur 100 euro.

Uitdelen soep bij het infopunt door Remeha
Het bedrijf Remeha heeft het initiatief genomen om gratis soep te verstrekken aan de bewoners. Ze hebben erwtensoep en vegetarische tomatensoep. Bij een storing afgelopen zomer deelde het bedrijf al ijsjes uit, zo vertelde de woordvoerder van het bedrijf.

De storing zal naar verwachting nog enkele dagen gaan duren. De sfeer onder de bewoners is goed. Vanmiddag werden door een bewoner oliebollen uitgedeeld aan de werklieden.

Reportage en foto’s: Charles Moll