Zevenaar wil geld zien van COA voor kosten vluchtelingen

Geplaatst op 6 april 2016, om 05:56 uur

Logo Gemeente ZevenaarZEVENAAR – De gemeente Zevenaar wil geld zien van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor de voorbereidingskosten van opvang van de vluchtelingen. Ze zijn niet bereid om het volledige bedrag van 265.000 euro uit de reserves te halen van de gemeente, dit bleek uit een commissievergadering dinsdagavond.

De voorbereidingskosten bestaan uit ambtelijke ondersteuning van een eerder plaatsgevonden inloopbijeenkomst voor de inwoners van Zevenaar á 32.000 euro. Ook het inhuren van communicatieadviseurs die specifiek zijn aangesteld hiervoor kosten 52.200 euro. De overige kosten zouden te maken hebben met de openbare orde en veiligheid, een projectleider en juridische ondersteuning. Al dit geld was niet gereserveerd en begroot, totale kosten: 265.000 euro.

Voordat in de raadsvergadering een besluit wordt genomen over het bedrag van ruim een kwart miljoen euro, moet wethouder Stef Bijl van de overige fracties zorgen dat er garanties komen van de COA voor deze kosten. Daar zou Stef Bijl mee bezig zijn, zegt hij. Echter kan hij niet garanderen dat binnen twee weken de COA aangeeft of alles vergoed wordt.

De VVD herinnerde dinsdagavond dat het COA heeft toegezegd alle kosten te dekken die samenhangen met de vluchtelingenopvanglocaties. Echter zegt de wethouder dat dit nu niet zo is en daarom legt het COA de kosten schijnbaar bij de gemeente neer.

Een aantal andere partijen vinden ook dat het college vooraf afspraken had moeten maken over de kosten en de vergoedingen met het COA.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook