Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt fatale flatbrand in Arnhem

Geplaatst op 2 januari 2020, om 10:55 uur

ARNHEM – De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een verkennend onderzoek begonnen naar de fatale flatbrand op het Gelderseplein in Arnhem. Binnen enkele weken wordt besloten of er verder onderzoek wordt gedaan.

tekst gaat verder onder advertentie

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De raad heeft informatie opgevraagd bij de betrokken diensten en partijen en donderdag gaan twee onderzoekers bij de flat kijken. Binnen enkele weken besluit de onderzoeksraad of er een formeel onderzoek volgt. “We kijken of hieruit lering valt te trekken”, zegt een woordvoerster.

Verdachte jongens
De twee jongens (12 en 13 jaar oud) die worden verdacht van betrokkenheid bij de flatbrand hebben de nacht in de cel doorgebracht. De politie gaat donderdag verder met hun verhoor, meldt het Openbaar Ministerie. Zij doen verder geen mededelingen omdat de verdachten minderjarig zijn.

Slachtoffers
Een 39-jarige man en zijn 4-jarige zoontje kwamen om het leven. De 36-jarige moeder en een 8-jarig dochtertje raakten bij de brand gewond en liggen in het ziekenhuis. Het gezin was op bezoek in de flat en stond in de lift toen de brand uitbrak en de stroom uitviel. De lift kwam vol rook en vast te staan.

Het vuur ontstond even na middernacht bij een bankstel in de entree van het flatgebouw, vermoedelijk door vuurwerk. Dit liet de politie nieuwjaarsdag weten. Vermoedelijk werd de brand versneld door de vulling van een bankstel dat in de hal stond. Volgens bewoners stond de bank er al een paar dagen. Hij was er neergezet om gratis af te halen. De woningbouwvereniging beweert echter dat de bank er sinds één dag stond.