Burgemeester wil onderzoeken naar grote brand Arnhem - GelreNieuws.nl

Burgemeester wil onderzoeken naar grote brand Arnhem

Geplaatst op 23 juni 2023, om 10:23 uur

ARNHEM – Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem heeft opdracht gegeven voor onderzoeken naar de grote brand, die zondag een huizenrij in de Van Kinsbergenstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf in de as legde. Marcouch wil ook evaluaties van het optreden van de brandweer en andere hulpverleners, aldus de veiligheidsregio Gelderland-Midden. De veiligheidsregio verwacht dat alle gevraagde onderzoeken begin september klaar zijn.

Zondag brak een keukenbrand uit in een woning in de Van Kinsbergenstraat. De brand breidde zich heel snel uit en verwoestte uiteindelijk zes woningen. Twee andere woningen liepen zulke zware schade op dat ze ook moeten worden gesloopt. Vier mensen raakten gewond. De brandweer had uren nodig om het vuur onder controle te krijgen, onder andere omdat bluswater de brandende huizen niet kon bereiken door de aaneengesloten rijen zonnepanelen op de daken, waarover het water wegliep.

Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV), het kennisinstituut van de brandweer, gaat onderzoek doen naar de brandoorzaak, de constructie van de panden en de zonnepanelen. De brandweer onderzoekt de eigen inzet. Dat moet onder andere antwoorden opleveren over de bluswatervoorziening en de effectiviteit van het optreden. Daar waren veel klachten over van buurtbewoners, die denken dat de brandweer veel te laat reageerde.

Er komt ook een multidisciplinair onderzoek naar de werking van de crisisorganisatie en de veiligheid van hulpverleners en de omgeving. Zondag werden meer dan driehonderd brandweermensen ingezet naast vele tientallen andere hulpverleners. Een begeleidingsgroep van brandweer, gemeente en veiligheidsregio gaat de onderzoeken op elkaar afstemmen.

Volgens de veiligheidsregio komen er vragen uit het hele land over de brandveiligheid, speciaal over de zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen. Woningcorporatie Portaal begint volgende week met het schoonmaken van ventilatiesystemen en filters. Een sloopbedrijf start maandag met het slopen van woningen en opruimen van puin. Bewoners van het huizenblok krijgen vrijdag een informatiebrief, aldus Portaal.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com