Verdachte krijgt 5 jaar cel voor poging tot doodslag en verkrachting op eigen tante

Geplaatst op 21 september 2023, om 18:52 uur

GELDERLAND – De rechtbank veroordeelt donderdag een 21-jarige man uit Bulgarije voor poging tot doodslag, verkrachting, mishandeling en diefstal van zijn (achter)tante en voor de mishandeling van zijn vriendin. Hij krijgt een celstraf van 5 jaar. Daarnaast moet hij aan zijn tante een schadevergoeding betalen.

De man mishandelde op 9 januari 2023 met grof geweld zijn vriendin en tante. De dag erna maakte hij zich schuldig aan poging tot doodslag van zijn tante. Hij ging naar zijn tante toe en sloeg haar meerdere malen met een metalen stofzuigerstang en met gebalde vuisten in haar gezicht. Verder sloeg de man zijn tante tegen haar lichaam en schopte haar. Nadat hij zijn tante naar de grond had gewerkt en op de grond lag, sloeg en schopte de man haar nog meer en zei daarbij dat zij dood zal gaan. Vervolgens verkrachtte hij zijn tante door het uiteinde van een bezemsteel tegen en in haar anus te duwen. Door zijn handelen bracht de man zijn tante ernstige verwondingen toe. Dat dit gewelddadige en vernederende gedrag daarbij een grote impact op haar heeft gemaakt spreekt volgens de rechtbank voor zich.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Na het geweld en de verkrachting stal de man ook nog geld van zijn tante door een aantal keer zonder toestemming met haar bankpas te pinnen.

Volgens de man raakte hij buiten zinnen, toen hij hoorde dat zijn vriendin en zijn (achter)tante seksueel contact met elkaar zouden hebben. In de rechtbank zei de man veel spijt te hebben van zijn handelen.

De rechtbank vindt een celstraf van 5 jaar passend. Dit is lager dan de 8 jaar die de officier van justitie eiste. De rechtbank weegt mee dat de poging tot doodslag en verkrachting voortkomen uit dezelfde geweldsexplosie. De man is nog jong en is nog niet eerder met justitie in aanraking gekomen. Volgens het reclasseringsadvies zijn er geen mogelijkheden om met interventies of toezicht het risico op herhaling te beperken of het gedrag van de man te veranderen. Hij is de Nederlandse taal niet machtig en wil na zijn straf terugkeren naar Bulgarije om daar zijn leven verder op te pakken.

Tot slot vorderde zijn tante een schadevergoeding, waaronder 7.500 euro aan smartengeld. De rechtbank wijst dit bedrag toe als vergoeding voor de forse inbreuk op haar lichamelijke én persoonlijke integriteit.