Man veroordeeld voor oplichten echtpaar in Brummen

Geplaatst op 26 oktober 2023, om 17:57 uur

BRUMMEN – Een 60-jarige man uit de gemeente Hof van Twente is donderdag veroordeeld tot de maximale taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden.

Hij is schuldig bevonden aan het oplichten van een echtpaar en het witwassen van geld. De man moet tevens een bedrag van 100.000 euro aan de slachtoffers terugbetalen. Als adviseur van de slachtoffers in 2016, hielp hij hen om 100.000 euro te investeren in een vermeend veilige belegging, maar sluisde dit geld feitelijk door naar zijn eigen bankrekening voor persoonlijke uitgaven. Toen de slachtoffers om opheldering vroegen, loog hij dat een criminele organisatie het geld had ontvreemd. De rechtbank verlaagde de straf van de aanklager vanwege het tijdsverloop, het blanco strafblad van de dader, en zijn psychische beperkingen.

De voorwaardelijke gevangenisstraf dient als preventieve maatregel om herhaling te voorkomen, en heeft een proeftijd van 3 jaar. Dit alles vanwege het grove misbruik van vertrouwen waarbij het echtpaar een bedrag van 100.000 euro, dat ze gedurende 25 jaar hadden gespaard, verloor.