Twaalf overvallers Achterhoek gepakt - GelreNieuws.nl

Twaalf overvallers Achterhoek gepakt

Geplaatst op 12 februari 2009, om 11:38 uur

Politieauto|Foto Errol EndeveldACHTERHOEK – De politie heeft tijdens een uitgebreid onderzoek naar een groot aantal overvallen in de Achterhoek een twaalftal verdachten aangehouden. Dat maakte de politie donderdagochtend bekend.

De verdachten opereerden in wisselende samenstelling en sommigen van hen worden ervan verdacht ook in het Duitse Vreden actief te zijn geweest. De overvallen zorgden voor veel onrust en nog niet alle overvallen zijn opgelost. De politie sluit verdere aanhoudingen in dit grootschalige onderzoek niet uit. Zeven verdachten zijn inmiddels voorgeleid bij de rechter-commissaris en blijven in voorlopige hechtenis. Vrijdag worden de verdachten uit ’s-Heerenberg voorgeleid voor de Rechter-commissaris.

Overvallen
Na een uitgebreid onderzoek naar een aantal gewapende overvallen in de Achterhoek heeft de politie bij drie verschillende acties een twaalftal verdachten aangehouden. De eerste vijf verdachten konden eind oktober 2008 op heterdaad worden aangehouden. Later volgden nog twee aanhoudingen. Halverwege januari 2009  werden drie Winterswijkers aanhouden. Deze verdachten worden ook verdacht van enkele overvallen in de Duitse grensstreek.
Op 11 februari werden in ’s-Heerenberg twee verdachten aangehouden. Zij worden verdacht van een overval op een supermarkt in Ruurlo.

Onrust
De overvallen zorgden voor veel onrust onder ondernemers in de Achterhoek en de politie zette een special team in om duidelijkheid te krijgen over de overvallen, de verdachten en hun werkwijze.

Eerste aanhoudingen
Eind oktober 2008 hield de politie drie inwoners uit Den Haag (20, 27 en 27 jaar) en twee Winterswijkers (20 en 30 jaar) aan toen zij een overval op een horecazaak in het centrum van Winterswijk wilden plegen. Tijdens het onderzoek werd nog een vierde man uit Den Haag (21 jaar) en een 23-jarige Winterswijkse voor medeplichtigheid aangehouden.

De mannen uit Den Haag worden ook verdacht van een gewelddadige diefstal eerder die maand. Dit betrof een inbraak in de stationsrestauratie in Winterswijk die gepleegd werd door meerdere vermomde mannen. De verdachten stuitten bij hun inbraak op twee schoonmakers en bedreigden hen met een vuurwapen zodat zij geen alarm konden slaan. Vervolgens hebben zij een hoeveelheid sigaretten en strippenkaarten buitgemaakt. Een uitgebreid politieonderzoek waarbij ook een speurhond werd ingezet, had niet direct resultaat. De verdachten uit Winterswijk zijn inmiddels in vrijheid gesteld. De verdachten uit Den Haag blijven in voorlopige hechtenis.

Andere dadergroep

Terwijl het rechercheteam druk bezig was met de verhoren van deze verdachten werden er in de daarop volgende periode toch nog overvallen gepleegd. Deze vonden plaats in Winterswijk, Groenlo en Lichtenvoorde. De verdachten hadden het meestal voorzien op benzinestations, snackbars of videotheken. Duidelijk was dat hier een andere dadergroep actief was. Bij nagenoeg alle overvallen gingen de verdachten er te voet vandoor. De politie hield er rekening mee dat de overvallers in de buurt een auto hadden staan, waarmee zij de vlucht voortzetten. In eerste instantie leverden alle inspanningen, buurt- en passantenonderzoeken en aandacht in de media onvoldoende bruikbare informatie op. Een overval op een supermarkt in Ruurlo in januari 2009 vertoonde weer een andere werkwijze.

Zicht op Duitse overvallen
Eind 2008 kwam er zicht op de vermoedelijke verdachten. Ook kwam er door samenwerking met de Duitse politie zicht op overvallen gepleegd in Vreden, net over de grens. De werkwijze en signalementen kwamen erg veel overeen. Halverwege januari 2009 konden drie inwoners uit Winterswijk (23, 24 en 25 jaar) in alle vroegte worden aangehouden. Tijdens de aanhouding heeft de politie de vluchtauto in beslag genomen voor verder onderzoek.

Laatste aanhouding/ SMS-Alert
Op 11 februari werden in alle vroegte in ’s-Heerenberg twee mannen (19 en 22 jaar) aangehouden. Zij worden verdacht van de overval van de Aldi-supermarkt in Ruurlo. In alle vroegte werd personeel van de supermarkt opgewacht en onder bedreiging van een vuurwapen moesten zij geld afgeven. Een bericht via SMS-Alert zorgde voor een belangrijke tip over vermoedelijke vluchtrichting. Tijdens een passantenonderzoek bij het station in Ruurlo werd dit beeld bevestigd en leidde het spoor naar de twee aangehouden verdachten.

Verder onderzoek
Na de aanhouding van deze verdachten zijn nog niet alle overvallen in de Achterhoek opgelost. Zeven verdachten blijven na de voorgeleiding bij de rechter-commissaris in voorlopige hechtenis. De dinsdag aangehouden verdachten worden vrijdag 13 februari voorgeleid bij de Rechter-commissaris in Zutphen. Niet alle overvallen in de Achterhoek zijn opgelost en de politie zet het onderzoek voort. Meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.

Over de afhandeling van het onderzoek wordt tussen de Nederlandse en Duitse autoriteiten contact onderhouden.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com