Man aangehouden na aanslag op koninklijke stoet

Geplaatst op 30 april 2009, om 20:31 uur

politie__462416bAPELDOORN – Rond twaalf uur is tijdens de Koninginnedagviering in Apeldoorn een 38-jarige man uit Huissen door de politie aangehouden nadat hij in zijn auto dwars door afzettingen en een mensenmenigte richting de open bus reed die op dat moment de Koninklijke familie vervoerde. Zijn auto heeft deze bus niet geraakt en is tegen het monument ‘de Naald’ tot stilstand gekomen.

De man reed om omstreeks 11:50 uur, vanaf de Jachtlaan, dwars door afzettingen op de mensenmenigte in. Hierdoor zijn inmiddels vijf mensen om het leven gekomen, drie mannen en twee vrouwen. Verder zijn 12 mensen gewond geraakt, inclusief de bestuurder van de auto. Vier van hen zijn zwaargewond, de overige acht zijn lichtgewond. De beschadigde auto kwam tegen ‘de Naald’ tot stilstand. Onder de gewonden bevinden zich een lichtgewonde en een zwaargewonde collega van de Koninklijke Marechaussee. Over de identiteit van de slachtoffers kan op dit moment nog geen nadere informatie worden verstrekt.

De eerste drie ambulances waren binnen vijf minuten ter plaatse. In totaal zijn tien ambulances ingezet en drie mobiele medische teams. De gewonden zijn naar diverse ziekenhuizen in de regio vervoerd. Voor de mensen die getuige zijn geweest van het incident is nazorg en/of Slachtofferhulp geregeld.

De politie Noord- en Oost-Gelderland heeft samen met de Nationale Recherche een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het incident. De auto bestuurd door de 38-jarige man is voor de zekerheid gecontroleerd op de aanwezigheid van explosieven, deze zijn niet aangetroffen.

De plaats van het ongeluk is ruim afgezet. Hier vindt uitgebreid technisch onderzoek plaats. Bij de woning van de verdachte in Huissen vindt een huiszoeking plaats. Op basis van een eerste korte verklaring afgegeven door de verdachte vanuit zijn auto, gaan de politie en het Openbaar Ministerie er vanuit dat de verdachte doelbewust probeerde op de bus met daarin de Koninklijke familie in te rijden. Hem wordt zowel het plegen van een aanslag op de Koninklijke familie (art. 108) ten laste gelegd, als moord en/of doodslag.

De politie roept mensen die beeldmateriaal of andere waardevolle informatie hebben over het incident om contact op te nemen met de politie via 0800 – 60 70. Aan het begin van de avond hadden zich ongeveer 500 mensen gemeld op dit telefoonnummer.