Omgekomen fietser is Ferdi E.

Geplaatst op 3 augustus 2009, om 17:08 uur

VORDEN – Ferdi E., de man die in 1987 Gerrit Jan Heijn ontvoerde en vermoordde, is maandagochtend bij een verkeersongeval in Vorden om het leven gekomen. Dat is uit betrouwbare bron vernomen.

E. stak met zijn fiets de Onsteinseweg over en werd daarbij geraakt door een voorbijrijdende graafmachine. De man overleed kort na aankomst in het ziekenhuis in Zutphen.

Ferdi E. werd in april 1988 in Landsmeer gearresteerd. De zaak-Heijn was toen al zeven maanden onopgelost. De Ahold-topman verdween op 9 september 1987, nadat hij zijn woning had verlaten voor een tandartsbezoek. Achteraf is gebleken dat E. Heijn al op de dag van de ontvoering heeft doodgeschoten, maar hij heeft diens familie en het Ahold-concern maandenlang in de waan gelaten dat Heijn nog leefde. E. schreef dertien losgeldbrieven aan de familie Heijn en stuurde onder meer de pink van zijn slachtoffer, die hij afsneed nadat hij hem had vermoord, op als pressiemiddel.

In november 1987 kreeg hij een deel van het door hem geëiste losgeld en 1236 diamanten. Tegen Kerstmis begon E. dat geld in een supermarkt in Amsterdam-Noord uit te geven, waardoor hij tegen de lamp liep. Pas nadat de man op 6 april 1988 werd opgepakt, bleek dat Gerrit Jan Heijn al lang niet meer leefde.

E. werd in november 1988 door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf en tbs. Justitie had levenslang tegen hem geëist. Volgens het gerechtshof rechtvaardigden de daden van E. op zich wel levenslang, maar dan zou geen rekening worden gehouden met het feit dat E. verminderd toerekeningsvatbaar was. Daarom werd het de toen maximale tijdelijke gevangenisstraf en tbs. E. kwam in augustus 2001 vervroegd vrij wegens goed gedrag. Hij woonde de afgelopen jaren in Ruurlo.

Tekst: Omroep Gelderland.nl