Politie onderzoekt coniferenbranden - GelreNieuws        

Politie onderzoekt coniferenbranden

Geplaatst op 11 september 2009, om 16:04 uur

Coniferen in brand Eerbeek 2| Foto Sander de VriesAPELDOORN – De politie Apeldoorn onderzoekt een serie coniferenbranden die sinds 14 augustus hebben plaatsgevonden, met name in de avonduren en in het noorden van Apeldoorn. De politie vermoedt dat in alle gevallen sprake was van brandstichting.

De politie heeft sinds half augustus meldingen ontvangen van 13 coniferenbranden. Tot nu toe konden alle branden snel worden geblust en bleef de schade beperkt tot de verbrande coniferen. Het gevaar dat een brand overslaat op een nabijgelegen carport, schuur of woning is echter altijd aanwezig. De politie doet daarom een dringend beroep op de inwoners van Apeldoorn om alert te zijn en verdacht gedrag rondom coniferen of tuinen direct bij de politie te melden.

De coniferenbranden vonden tot nu toe plaats aan de Westkreek, Mergelland, Gooiland, Woudhuizerallee, Het Kasteel, De Buitentuin, Mariendaal, Zuiderlaan, Deventerstraat (2x), Henriette van Eyklaan (2x) en de Houtsnijdershorst.

De meest recente branden vonden afgelopen woensdag en donderdag plaats. Woensdag 9 september werd rond 20:00 een coniferenbrand gemeld aan de Henriette van Eyklaan en donderdag 10 september bluste de brandweer rond 17:00 uur een conifeer die aan de Houtsnijdershorst plotseling in brand stond.

De politie heeft al diverse getuigenverklaringen opgenomen en doet daar waar mogelijk technisch onderzoek. Ook wordt er door de politie extra gesurveilleerd.

De politie benadrukt met klem dat omwonenden niet alleen bij het ontdekken van een brand, maar ook als men getuige is van verdachte zaken, direct de politie kunnen bellen.

Bij het ontdekken van een brand of het op heterdaad betrappen van verdachten kan 112 gebeld worden, voor het melden van overige verdachte zaken kan men 24 uur per dag 0900-8844 bellen. Waar mogelijk zal de politie ook op deze meldingen direct actie ondernemen om vast te stellen of een verdacht persoon of verdacht gedrag iets te maken heeft met deze brandstichtingen.