Nertsen ontsnapt door extremisten

Geplaatst op 29 oktober 2009, om 17:06 uur

NertsenBARCHEM – De nationale recherche heeft in samenwerking met de regiopolitie in de nacht van woensdag op donderdag op heterdaad een 33-jarige vrouw aangehouden tijdens een actie van dierenrechtenextremisten bij een nertsenfokker in het Barchem. Dat meldde het Openbaar Ministerie donderdag.

Volgens het OM vernielde een onbekend aantal extremisten honderden hokken van de fokkerij. Daardoor ontsnapten ongeveer vijfduizend pelsdieren. Deze nertsen moeten worden afgemaakt, omdat ze niet kunnen worden teruggeplaatst in hokken, laat justitie weten. Het landelijk parket zegt dat het ingrijpen van de politie heeft voorkomen dat er nog eens 15.000 nertsen konden worden bevrijd.

Dezelfde fokkerij was in 1999 ook al doelwit. Toen lieten extremisten achtduizend dieren ontsnappen.

Behalve de vrouw wisten de andere daders in het donker te ontkomen. De nationale recherche probeert nu uit te zoeken wie dat waren, zodat deze personen ook kunnen worden opgepakt.

De vrouw die is gearresteerd, komt uit Hilversum. Ze heeft de Duitse nationaliteit. Rechercheurs hebben donderdag haar woning doorzocht, op bezoek naar bewijzen voor de betrokkenheid van de vrouw bij dierenrechtenextremisme. Ook is er vanwege de actie in Barchem nog in een woning in Amsterdam huiszoeking gedaan.

Inlichtingendienst AIVD constateerde in april dat het dierenrechtenactivisme in Nederland de afgelopen jaren steeds gewelddadiger is geworden. Er is sprake van een vorm van extremisme op het gebied van dierenrechten die nog gefragmenteerd, maar wel groeiende is, aldus de inlichtingendienst.

De AIVD ziet dat er verwevenheid is tussen openbare activiteiten van organisaties die voor dierenrechten opkomen en extremisten die illegaal opereren. In de organisaties die de wet niet overtreden, zitten volgens de dienst ook personen die zich ondergronds wel aan gewelddadige acties schuldig maken. De slachtoffers van misdrijven van dierenrechtenextremisten ervaren die als zeer bedreigend. Maar het voorkomen ervan is moeilijk, constateert de AIVD.